Cykel- och promenadskåda med Skådarhjälpen 6-14/6

Nu är det snart dags för andra upplagan av sommarens roligaste skådarhändelse, Skådarhjälpens Nationalcykelrally – och i år är det två dagar längre! Cykla eller gå och skåda så mycket du kan den 6-14 juni.

För skräntärnorna i år
Efter förra årets lyckade premiär och flera år med lyckade insamlingar till Musikhjälpen i Musik­hjälpen­rallyt ställer vi nu in siktet på landets skräntärnor, som jagar fisk i en hotad tillvaro. Precis som förra året handlar det om att se så mycket fågel som möjligt utan att transportera sig på annat sätt än med cykel eller annan benkraft. Till skillnad från Skådarhjälpens Musikhjälpen­rally arrangeras inte Nationalcykelrallyt för Sveriges Radios/Radiohjälpens insamling, utan för en insamlingt till BirdLife Sveriges Projekt skräntärna. Mer information om projektet finns på birdlife.se under fågelskydd > artprojekt > skräntärna. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med! Ju fler som är med, desto bättre och roligare blir det.

Så här går det till
Tävlingen är upplagd precis som en klassisk årskrysstävling, fast under nio dagar (6–14 juni). Enda kravet för att få räkna en art är att man under hela skådarturen endast transporterar sig via cykel (eller går), både dit och hem till där man bor/övernattar för tillfället igen. Hur du rapporterar dina arter framgår av Skådarhjälpens hemsida (www.skådarhjälpen.se), men det är lite annorlunda i år eftersom den nyligen genomförda uppgraderingen av Artportalen gjort att den tidigare topplistan som var knuten till Svalan för tillfället är ur funktion. Vi tävlar dock som tidigare både individuellt och mellan rapportområden.

Så här samlas pengarna in
Alla som deltar i Skådarhjälpen betalar efter tävlingens slut in en krona per art man sett under tävlingsveckan till BirdLife Sveriges plusgirokonto (19 94 99-5) och märker inbetalningen med Skådarhjälpen. Vill man får man förstås skänka mer pengar än en krona per art, eller ragga upp någon sponsor som skänker till exempel 10 kronor per art man ser. Alla idéer och utmaningar som ger pengar till skräntärnorna är välkomna!

Varför just ett cykelrally?
Det finns många anledningar till att bara cykelskådning är tillåtet under tävlingen. Vi vill få fler att upptäcka denna fantastiska form av skådning – helt överlägsen bilskådning när det gäller att upptäcka fåglar. För alla fåglar sitter inte precis på en känd lokal … Dessutom är det bra för miljön! Och hälsan. Läs mer om detta på hemsidan under Om Nationalcykelrallyt.

Följ med du också!
All information du behöver finns på Skådarhjälpens hemsida (www.skådarhjälpen.se). Följ gärna Skådarhjälpen på Facebook (facebook.com/skadarhjalpen) eller Twitter (twitter.com/skadarhjalpen) så missar du ingenting ‒ vare sig det gäller Nationalcykelrallyt eller nästa Musikhjälpenrally som vi kör i samband med Musikhjälpen i december igen!

Text: Pär Lydmark
Bild: Pär Lydmark