Göteborgstolvan 2009

Nu drar årets skådarsatsning igång i Göteborg – Göteborgstolvan 2009! Häng med i tolv månader på tolv olika lokaler och se hur mycket vi får ut av det.

Satsning och tävling på en gång
Göteborgstolvan är både en gemensam satsning och en tävling på en gång. Satsningen består i att vi försöker få så många som möjligt att besöka ett visst område under en specifik månad för att se hur mycket lokalen/lokalområdet har att ge. Samtidigt kör vi det som en tävling där vi ser vem som kan skrapa ihop flest arter under sina besök i tävlingsområdena varje månad.

Tävlingsområde januari
Först ut som tävlingsområde är Göteborgs hamn. Tävlingsområdet utgörs av området mellan Älvsborgsbron och Säveåns mynning och begränsas i sidled till en sträcka av 100 meter från själva hamninloppet. Kommande månaders tävlingsområden finns presenterade i Fåglar på Västkusten nr 4/2008 och kommer att preciseras mer i detalj här på Kustobsar framöver.

Hur gör man?
Hur gör man då för att rapportera in sina arter från området? Ja, den frågan har vi faktiskt inte riktigt hunnit lösa, men det kommer en lösning så fort som möjligt, förhoppningsvis inom några dagar. Vi vill helst kunna utnyttja Svalans listfunktioner så att man slipper rapportera sina fynd på olika ställen, men för att göra det behöver vi nog komma i kontakt med Svalan-personalen ser det ut som. Vi återkommer som sagt. Tills vidare, rapportera dina fynd som vanligt i Svalan.

Lycka till och Gott nytt år!
Hamnen verkar uppenbarligen vara ett hett område, som alltid i januari. Redan innan start har det upptäckts en vitvingad trut i området. Vad kan vi mer vaska fram i januari? Var med och hjälp till du också!

Text: Pär Lydmark
Bild: Stefan Svanberg