Inga betaltjänster

Det var naturligtvis aldrig på riktigt tal om att Kustobsar och Svalan skulle bli betaltjänster framöver, bara ett aprilskämt från Kustobsar. Vi hoppas att det åtminstone fick några av er att dra ett extra djupt andetag innan poletten trillade ner. För er som vill titta på det namn som kom in till protestlistan går det bra att använda följande länk:

» http://www.kustobsar.se/april/april.asp

Nedan följer den falska nyheten i sin helhet.

———-

Om Naturvårdsverket får som de vill kommer den nya versionen av Svalan, och därmed även Kustobsar, att finansieras genom abonnemangsavgifter för alla besökare! Hjälp oss att protestera mot detta innan det är för sent.

Sedan en dryg vecka tillbaka ligger den nya versionen av Svalan (Svalan 2) ute för testkörning hos RRK landet över. När denna testkörning är klar om några veckor kommer den nya versionen av Svalan att släppas för allmänheten. Den nya versionen är fullmatad med förbättringar och nya funktioner, och kommer på många sätt underlätta rapporteringen för alla användare av Kustobsar och Svalan.

Men inget gott som inte har något ont med sig. Eftersom den nya versionen av Svalan dragit ut så mycket på tiden – den skulle egentligen varit klar för över ett år sedan – har Naturvårdsverket i dagarna beslutat att göra rapportsystemet till en betaltjänst i samband med lanseringen av Svalan 2. Detta är nödvändigt för att kunna garantera Svalans framtida kvalitet, enligt Naturvårdsverkets talesman.

Att rapportera in observationer kommer naturligtvis även i fortsättningen att vara gratis, men för att kunna ta del av andras rapporter via Dagens Fågel eller andra sidor som bygger på Svalans data, däribland Kustobsar, kommer ett abonnemang att krävas. Abonnemanget krävs dock inte om du endast vill titta på dina egna observationer.

Prissättningen är ännu inte helt klar, men den kommer enligt Naturvårdsverket att bli tillräckligt låg för att alla som vill utan problem ska kunna ha råd med den. Eventuellt kommer också ett rabattsystem införas där flitiga rapportörer kan få lägre priser. Som det ser ut i dagsläget kommer man att erbjuda tre abonnemangsformer:

Veckoabonnemang: 10 kr/vecka
Månadsabonnemang: 30 kr/månad
Årsabonnemang: 300 kr/år

Vi på Kustobsar kan naturligtvis bara beklaga, hade vi känt till det här innan övergången till Svalan hade vi kanske funderat en extra gång. Samtidigt tycker vi att vi har så mycket att vinna på de nya funktioner som dyker upp i Svalan 2 att vi inte vill gå tillbaka till vårt gamla system. Vi hoppas därför med alla besökares hjälp att våra protester ska räcka för att få Naturvårdsverket att tänka om, så att spridningen av fågelrapporter även i fortsättningen kan få vara kostnadsfri.

Fyll i ditt namn i rutan nedan och klicka på ”Lägg till i protestlistan”, så vidarebefordrar vi listan allteftersom den fylls på till Naturvårdsverket.

 

Text: Pär Lydmark