Kajinventering

På 70-talet gjorde föreningen ett försök att räkna de övernattande kajorna i Göteborg under en senhöstdag; folk var utplacerade på diverse ställen runt om och i stan och räknade inflygande kajor. Nu har inventeringskommittén beslutat att vi skall göra ett nytt försök att räkna kajorna. Hela oktober sträcker kajorna flitigt men in i november avtar sträcket och efter mitten av månaden tror vi att de allra flesta har sträckt färdigt och de som är kvar tänker troligen övervintra. Vi har därför tänkt oss att göra en eftermiddags/kvällsräkning på söndagen den 21 november alternativt den 28 november om vädret är för eländigt den 21:e.

Tanken är att vi skall stå på strategiska platser och räkna insträckande kajflockar. Förslagsvis står man 2–3 personer på varje plats så att man lättare kan räkna flockarna och föra protokoll. Höga punkter som bergknallar, broar, höghus och liknande är lämpliga platser. Tiden som troligen är lämplig är en timma före solens nedgång och tills det mörknat.
Kajorna väljer inte alltid samma nattkvarter vintern igenom eller från år till år. Antagligen har det att göra med hur mycket de skräms och hur predationen ser ut för tillfället. Vi skulle vilja veta var kajor övernattar nu i slutet av oktober och under november. Skicka ett mejl om kända platser till undertecknad. Hur många platser finns det nattflockar på inne i stan? Finns det övernattningsplatser i Torslanda, Tynnered, Mölndal, Kållered, Mölnlycke, Angered, Tuve eller Kärra?
Det brukar vara svårt att stå för nära de övernattande flockarna då de snurrar runt, runt och kan bli stora innan de slår sig till ro. Det är då bättre att stå ett stycke där ifrån och räkna flockarna som är på väg dit.
Lämpliga platser som vi bör bemanna är Älvsborgsbron, Ramberget, Tuvedalen, Gamlestadsberget, Partille/Utby, Härlanda, Krokslätt/Mölndalsvägen, Åbro, Fässbergsdalen/Långeberg, Askimsbadet/Marholmen och Grimmered. Det kan finnas fler platser i anslutning till platserna ovan, Torslanda med flera om det finns övernattningsflockar där.
Ställ upp och boka er för någon plats och dessutom: ge tips om var kajor övernattar för tillfället! Anmälan tas emot av undertecknad telefon 0303-16501 eller birdcenter@swipnet.se.

GOFs Inventeringskommitté

Text: Tommy Järås
Bild: Rolf Skoog