Kvadratjakten 9 maj

Söndagen den 9 maj är det åter dags för Kvadratjakten, tävlingen där det gäller att se så många arter som möjligt från en kvadrat på 10×10 m i Göteborg med omnejd.
Förra året hölls tävlingen vid två tillfällen, en gång i maj och en gång i augusti, och nu är det alltså dags igen. Vi har valt ett något tidigare datum i år än förra våren, vilket förhoppningsvis leder till ännu större möjligheter att räkna in fina resultat. Alla är välkomna att delta, och reglerna som gäller i korthet följande:

1. Varje lag ska bestå av 3-5 personer.

2. Kvadraten skall vara 10×10 m och vara belägen i Göteborgs rapportområde, dvs kommunerna Göteborg, Öckerö, Mölndal (utom Lindome socken), Härryda och Partille. Gränserna gäller dock bara rutan, samtliga fåglar som observeras från rutan får räknas oavsett om dessa är inom eller utanför tävlingsområdet.

3. Tävlingen hålls den 9 maj med start kl 0:00. Målgång sker preliminärt kl 13:00. Vi återsamlas en stund senare på någon lämplig lokal för artgenomgång.

4. Endast arter som ses/hörs av samtliga lagdeltagare inifrån rutan får räknas. Det är tillåtet att lämna rutan när som helst, men arter får alltså bara räknas om de observeras inifrån rutan.

5. För att få större spridning på lokaler är det inte tillåtet för ett lag att stå på samma lokal som de gjorde vid någon av Kvadratjakterna förra året. Om laguppställningen skiljer sig från förra året gäller att man inte får stå på samma lokal som minst 50% av lagmedlemmarna använde sig av förra året. Det är naturligtvis tillåtet att utnyttja lokaler som andra lag använde sig av förra året.

6. Om två lag önskar stå på samma lokal tillämpas lottdragning om vilket lag som får välja först.

Anmäl ditt lag genom att skicka ett mail till gbgjakten@kustobsar.st. Vill du vara med, men inte har ett helt lag kan du anmäla dig ändå till samma adress så försöker vi ordna in dig i ett lag.

Nu är det alltså dags att ägna de kommande veckorna med att reka in en bra lokal. Vi hoppas på många tävlande lag, kanonväder och fullt med fågel i luften den 9 maj. Vi ses vid artgenomgången!

Text: Pär Lydmark
Foto: Pär Lydmark