Ont om fågel? Nej, dra åt skogen!

Är det stiltje på hemmalokalen? Sitter du hemma och väntar på att nåt tungt ska larmas? November är förvisso inte den månad på året då flest fjädrar yr genom luften, men det innebär inte nödvändigtvis fågeltorka heller.

Det finns fortfarande en hel del trevligt att hitta ute i markerna. Örnar och fjällvråkar rör sig just nu söderut genom landet. Alkekung, lunne och islommar kan med lite tur ses utmed kusterna, liksom bredstjärtad labb. Och ingen kan väl heller ha missat den pågående invasionen av tretåig hackspett! Så här långt under hösten har Bohuslän 5 fynd, Halland 4 (samt 1 mycket trolig). Göteborgs rapportområde haltade länge med bara ett fynd, men bara under den senaste veckan har det gjorts inte mindre än 5 nya fynd! Hur många exemplar av denna charmiga spett gömmer sig egentligen där ute bland granruskorna? Man kan ju bara spekulera… eller ge sig ut och ta reda på det! Må bästa rapportområde vinna… 😉

Dessutom är det bra läge att leta efter diverse rara piplärkor just nu. Vattenpiplärkor börjar säsongsenligt dyka upp utmed kusten, men även några piplärkor av de grövre modellerna har visat sig den senaste tiden (tyvärr öster om oss). Så sent som den 15/11 sågs både större piplärka och mongolpiplärka i den södra halvan av vårt avlånga land. Kanske även vi på västkusten kan föräras med en mongol? Chansen finns fortfarande, men då kan inte kikaren ligga på hyllan och vinterslöa. Det är Du som avgör hur mycket garnering helgens fågeltårta skall ha!

OBS. Som gardering för eventuell utebliven garnering bör det informeras om att årstiden även erbjuder trevliga meståg i varierande storlek. Avnjut dessa under inmundigandet av favoritfikan och se november från dess bästa sida – Genom kikaren!

Text: Björn Dellming
Bild: Björn Dellming