Öppet hus för nya fågelskådare på söndag

Nu på söndag den 23 september arrangerar GOF i samarbete med Naturvårdsverket öppet hus på flera platser i Göteborg för alla som vill börja eller nyss har börjat skåda fågel. Detta sker i samband med den s.k. Lokala Naturvårdens dag, LONA-dagen.

Ekliden, Hökälla eller Hålsjön
Ta med familj och vänner till GOF:s lokal Villa Ekliden på söndag och prata om hur man gör när man börjar som fågelskådare. Eller åk till Hökälla, där guide finns vid tornet. Ni kan också ta er till Hålsjön och promenera och träffa både fågelskådare och andra naturvänner. På alla ställena serveras det dricka och bulle. Information ges också om de projekt inom områdena som fått bidrag från Naturvårdsverket.

Mer information om LONA-dagen
Det är i samband med den Lokala Naturvårdens dag, LONA-dagen, den 23 september som tips till nya fågelskådare ges på Villa Ekliden i Frölunda. Vid Hökälla fågeltorn på Hisingen visas fågellivet på plats i naturen. Och vid Hålsjön/Rambo mosse är det promenader, fågelskådning och insektsskådning.

Naturvårdsverket har under tre år i olika projekt satsat 300 Mkr på den lokala naturvården. Meningen är att allmänheten på söndag ska få se lite resultat från dessa projekt.

GOF:s projekt har varit Atlas-inventeringen. Naturskyddsföreningarna Mölndal och Härryda och entomologiska klubben har naturinventerat Hålsjön/Rambo mosse. Och Mölndals kommun fick pengar till fågeltornet vid Hålsjön.

Program på Villa Ekliden
Villa Ekliden har öppet hus 12.00-16.00. Då kan man få tips om vad som behövs för att komma igång som fågelskådare. Där ges också information om Atlas-inventeringen. Dessutom anordnas en poängpromenad i omgivningarna.
Vet alla var Villa Ekliden ligger? Jo, på Södra Dragspelsgatan 32, mitt emot Frölunda kyrka och det är promenadavstånd från Frölunda Torg. Kaffe, dricka och bulle bjuder arrangörerna på.

Program vid Hålsjön
10.00-14.00: De olika föreningarna finns på plats vid Hålsjön och presenterar projektet och Rambo mosse-Hålsjöområdet. Möjlighet finns att gå naturslinga med tävling. Kl 11.00 avgår guidad tur från Hålsjön. Dricka med förtäring.

Program vid Hökälla
08.00-12.00: Vid Hökällas naturområde nära Lillhagen på Hisingen finns guide vid fågeltornet vid Skogomedammen. Dricka med förtäring.

Text: Stina Thelander