8 maj – härlig premiär!

Törnsångare, 3k+ hane


Tid: 05:00-11:00
Väder: Halvklart, växlande molnighet, 2-11°, ökande vind från sydväst


Äntligen dags för ringmärkningspremiär! Vid fyratiden på lördagsmorgonen var vi ett fint gäng som samlades för att sätta upp nät och sätta igång verksamheten på riktigt. Efter en något mödosam nätuppsättning var vi igång – och sedan flöt det på fint med fågel under morgonen. Tack alla för fina insatser och tack Per, Annica och Iris för fågelpåsar!

I full gång med märkningen. Foto: Mikael Molin

När vi efter sex timmars nätfångst hade dragit ihop näten kunde 38 nymärkningar av 11 arter summeras. Utmärkande i fångsten var andelen tropikflyttare – tolv svarthättor, fem löv-, två törn- och en ärtsångare. I övrigt rätt förväntade häckarter i området – ruvfläck på såväl gransångare som blåmes. En redan ringmärkt talgoxe kontrollerades, spännande att se hur långväga den kan vara – kanske rentav märkt på Hisingen?

Svarthätta, 2k hona respektive lövsångare 2k+

Talgox-kontrollen, återstår att se varifrån…

Bland nämnvärda obsar en hel del: en morkulla som drog förbi i spelflykt i gryningen, en flock om 290 vitkindade gäss mot öster, två bruna kärrhökar, en småspov, en gluttsnäppa, två mindre strandpipare, fem gulärlor, tre skäggmesar och två brunsiskor.

Mindre påfågelspinnare, hane

Bortanför fåglarna noterades bland annat skogsödla, grönsnabbvinge, rapsfjäril, ängsmätare, många aurorafjärilar och tosteblåvingar. Ej att förglömma den mindre påfågelspinnare som undertecknad fick i feromon-fälla, som sedan visades upp till stor fascination. Besök av Moa P och Klas R samt Christer Fälts fågelcirkel, cirkeln tyvärr efter det att påfågelspinnaren flugit iväg…

Medverkande: Adam, Adrian, Aleks, Annica, Björn, Ella, Filip, Iris, John, Michen, Mikael, Peder, Victor

Nätuppsättning i gryningen // Ärtsångare. Foto: Iris Vannerlund

Nymärkningar

ArtIdagSäsongen
Blåmes22
Talgoxe22
Lövsångare55
Gransångare55
Svarthätta1212
Törnsångare22
Ärtsångare11
Gärdsmyg22
Koltrast33
Taltrast11
Grönfink33
11 arter3838

Kontroller

ArtIdagSäsongen
Talgoxe11