Årets fågelbordsräkning Vinterfåglar inpå knuten närmar sig med stormsteg – blir talgoxen årets vinnare igen? Som vanligt är det sista helgen i januari som räkningen genomförs och i år är det alltså fredagen den 29 januari till måndagen den 1 februari som aktiviteten pågår. Helgen är förlängd med fredag och måndag för att även skolor och dagis skall kunna delta. I år är det femte året som Sveriges Ornitologiska förening gör räkningen och efter sammanställningen av 2010 års resultat kommer en analys över alla fem åren att göras.
I år är räkningen lite extra spännande. Efter en mild höst, åtminstone i södra halvan av Sverige, och med god tillgång av bär i norra delen av Sverige där det dessutom varit en ”riktig” vinter i stort sett i hela Sverige, så kommer vi förhoppningsvis att få ett spännande resultat.
Alla kan delta
Vinterfåglar inpå knuten är en aktivitet som alla kan delta i och där alla på ett enkelt sätt kan bidra till miljöövervakningen. Genom räkningen kan vi nämligen följa långsiktiga förändringar i den svenska fågelfaunan och ju fler som rapporterar desto säkrare blir slutsatserna som kan dras. Även de övriga nordiska länderna genomför vinterfågelräkning dessa dagar och jämförelser mellan våra grannländer kommer att göras.
Varje bidrag är viktigt! Man behöver verkligen inte vara ett fågelproffs för att delta. Det viktiga är inte att hitta de ovanliga arterna utan att räkna de vanliga fåglarna och på så sätt kunna följa trenderna. Självklart hoppas vi på en än bättre uppslutning detta år – förra året rapporterade mer än 12 000 personer vilka gäster de hade vid sin fågelmatning.
Söndagen den 31 januari kl 10 till 13 håller Göteborgs Ornitologiska Förening öppet hus i sin föreningslokal villa Ekliden som har adress Södra Dragspelsgatan 32 (mitt emot Frölunda kyrka). Då kan man få reda på vilka fåglar det är som besöker föreningens fågelmatning, och dessutom prata fågel och ta sig en fika.
Det finns också kunniga fågelguider på fyra andra håll i Göteborgstrakten:
» Botaniska trädgården. Orange snitslar visar vägen från stora entrén.
» Lilla Dammen i Slottsskogen.
» Azaleadalen i Slottsskogen. Skyltar visar från stigen Plantskolevägen, som går mellan Fågelhuset och Majvallen. Här visas också hur ringmärkning av fåglar går till.
» Vid Naturskyddsföreningens stuga i Mölndal. Vägen till denna fågelmatning snitslas från Herkulesstugans parkeringsplats, som nås via Pixbovägen – Hedevägen – Herkulesvägen. Buss 751 går till hållplats Kyrkogårdsgatan.
Även vid dessa fågelbord är det tiden kl 10 – 13 som gäller.
Så här gör du när du räknar fåglarna:
1. Räkna exempelvis under en timme och skriv upp och rapportera det högsta sammanlagda antalet individer av varje art som du ser vid ett och samma tillfälle. Till exempel om du först ser fem talgoxar, sedan åtta och en stund senare sex, så är det 8 som ska rapporteras. Är du osäker på vilken art du ser så hoppa över den i rapporteringen eller fråga telefonjouren, se nedan.
2. Du kan också göra stickprov med jämna mellanrum under räkningsdagarna. Det som är viktigt är att du försöker använda samma metod varje år du deltar.
3. Rapportera helst in resultatet av räkningen på www.sofnet.org/vinterfaglar. Du som inte har tillgång till internet kan skicka in resultatet till SOF, Stenhusa Gård, 380 62 Mörbylånga, antingen med den speciella rapportblanketten eller med ett vanligt brev eller vykort.
4. Om du har frågor är du välkommen att ringa 0703–22 23 45 mellan klockan 09.00 och 15.00 under perioden 29 januari – 1 februari. Frågor kan också skickas till info@sofnet.org.
För mer information kontakta: Gunilla Jarfelt, telefon 0733–67 75 72 eller gunilla.jarfelt@gmail.com.
Text: Rolf Skoog
Bild: P-G Bentz