Dvärgsparv i Stenungsund

Morgonens runda bland näten gav Bohusläns fjärde fynd av dvärgsparv som resultat – här följer en berättelse om hur det gick till.

 

Tisdag den 12 oktober bedrevs fångst och ringmärkning av flyttande tättingar vid Industriängarna i Stenungsund. Morgonen var kall, temperaturen låg runt 0 oC, och det blåste en svagt ostlig vind. De första vittjningarna av slöjnäten gav bland annat gärdsmygar, koltrastar och gransångare.

Då jag 8.45 kom ut till näten i buskmarken hängde en enda fågel ensam mitt i ett nät. På håll såg det ut som en gråsiska. När jag kom fram till fågeln stod det genast klart att detta var något extra. En första koll innan den stoppades ner i fångstbyttan gjorde att jag associerade till dvärgsävsparv/dvärgsparv. En undre näbbhalva som gav ett skärt intryck gjorde att tanken gick åt dvärgsävsparv. Jag ringde till Stefan Malm som arbetar ett stenkast från fångstplatsen. Han och Lasse Svensson kom strax efter det att jag avslutat vittjningsrundan.

I ringmärkarboden gav det sig ganska snart att den infångade fågeln var Bohusläns 4:e dvärgsparv. Med hjälp av medhavd litteratur kunde fågeln med säkerhet artbestämmas.
Biometriska data gav följande; vinge 73 mm, vikt 12,9 gram, fettklass 3 samt ungfågel-ruggning 6.

Återigen visar det sig att det rör sig mycket fågel genom våra marker. Den första delen av oktober månad är helt klart en period med chans för rariteter! Vill Du veta mer om ringmärkningen på Industriängarna så gå in på vår hemsida http://www.stenungsund.snf.se/fagel/index.htm, sidan uppdateras varje söndagkväll.

Text: Thomas Liebig
Foto: Thomas Liebig