Fågelskåda för en bättre värld den 8–14 december

Nu är det snart dags – den 8–14 december arrangeras för första gången Skådarhjälpen över hela Sverige! Syftet är att under trevliga tävlingsformer engagera så många fågelskådare som möjligt att skåda för en bättre värld.

Tävlingen arrangeras i samband med Sveriges Radios stora humanitära satsning Musikhjälpen, och alla pengar som kommer in via Skådarhjälpen går direkt till Musikhjälpens insamling som i år riktar in sig på att alla mammor ska ha rätt att överleva sin graviditet (vilket inte är fallet i stora delar av världen). Alla är förstås välkomna att vara med! Ju fler som är med, desto bättre och roligare blir det.

Så här går det till
Tävlingen är upplagd precis som en klassisk årskrysstävling, fast under en vecka. Skåda så mycket du kan under tävlingsveckan, och rapportera in alla dina fynd till Artportalen (välj syfte ”Skådarhjäpen” när du rapporterar). Baserat på dessa rapporter kan man sedan följa tävlingens utveckling genom individuella topplistor för varje rapportområde (där man kan se hur man ligger till jämfört med övriga lokala skådare) och en kollektiv topplista där landets olika rapportområden matchas mot varandra.

Så här samlas pengarna in
Alla som deltar i Skådarhjälpen skänker under tävlingen en summa pengar som baseras på hur många arter man ser. Insamlingen sker direkt via en digital insamlingsbössa hos Musikhjälpen, så det är inga mellanhänder inblandade i hanteringen, utan varje krona går direkt dit den ska. Summan man bidrar med bestäms utifrån följande modell: ser man 1‒50 arter betalar man 50 kronor, ser man 51‒100 arter betalar man 100 kr, och så vidare i jämna femtiotal. Med tanke på att tävlingen genomförs i december innebär det troligen att de flesta som är med kommer att skänka 50 eller 100 kronor, men vi hoppas förstås på en fin vecka i fält med goda möjligheter att nå högre än så för de som vill satsa på att nå en så hög artsumma som möjligt. Vill man får man förstås skänka mer pengar än vad man skådat sig upp till, eller skänka pengar via Skådarhjälpens insamlingsbössa utan att skåda alls (till exempel om man representerar ett företag), men helst vill vi förstås ha så många som möjligt av landets fågelskådare ute i fält. Vem vet vad det kan generera i form av spännande decemberupptäckter?

Följ med du också!
All information du behöver finns på Skådarhjälpens hemsida (www.skådarhjälpen.se). Följ gärna Skådarhjälpen på Facebook (facebook.com/skadarhjalpen) eller Twitter (twitter.com/skadarhjalpen) så missar du ingenting ‒ vare sig det gäller Musikhjälpenrallyt eller Skådarhjälpens nationella cykelrally på nationaldagen nästa år, då vi samlar in pengar till ett aktuellt fågelskyddsprojekt istället!

Text: Pär Lydmark
Bild: Pär Lydmark