Jubileumsjakten 2012!

Igår för tio år sedan gick startskottet för Göteborgsjakten 2002, en tävling som förändrade skådandet i Göteborgsområdet enormt! Vi firar med en uppföljare – Jubileumsjakten 2012! Alla är välkomna att vara med, och syftet är återigen att öka skådandet i Göteborgsområdet.

Upplägg och regler
Jubileumsjakten är både en kollektiv satsning och en individuell tävling. Huvudsyftet är att deltagarna i tävlingen tillsammans ska försöka se så många arter som möjligt i Göteborgsområdet under 2012. Ju fler som deltar desto större är chansen att det upptäcks roliga arter i området som alla kan ta del av. Parallellt med den gemensamma satsningen körs en individuell tävling, där alla deltagare tävlar med varandra om vem som ser flest arter under året. Vi vill dock betona att det inte är meningen att den individuella tävlingen ska leda till att man inte delar med sig av sina observationer till andra, det motverkar jaktens huvudsyfte (att så många som möjligt ska få möjlighet att se så mycket som möjligt). Därför är det precis som i tidigare jakter inte tillåtet att räkna arter om man har smusslat/mörkat med informationen för att försvåra för andra. Är man ansluten till C3 BMS ska intressantare arter larmas ut lika snabbt som vanligt, och för övriga gäller helt enkelt att man ska bete sig precis som om det inte vore tävling och försöka dela med sig så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt. Endast spontana arter och rariteter godkända av Rrk/Rk får räknas.

Tävlingsområde
Jubileumsjakten avgörs i Göteborgs rapportområde, vilket omfattar kommunerna Göteborg, Öckerö, Partille, Härryda och Mölndal norr om Hallansgränsen (dvs hela Mölndal förutom Lindome socken).

Hur gör man för att vara med?
För att delta loggar du in på Kustobsar, klickar på Listor och sedan Jubileumsjakten 2012 (eller följer direktlänken på startsidan). Där fyller du i din artlista allteftersom, och kan se den totala listan såväl som din egen och andras listor. Glöm inte att rapportera dina observationer till Artportalen också precis som du brukar. Det finns ingen koppling mellan tävlingslistan och Artportalen så du måste fylla i nya kryss manuellt här på Kustobsar (men det går väldigt snabbt).
» Direktlänk till Jubileumsjaktsidan

För att få ut mest – gå med i GBG 300
Tävlingen har diskuterats flitigt de senaste veckorna i gruppen GBG 300 på Facebook, och det är troligen där det mesta runtomkringsnacket kommer att ske under året. Så vill du få ut så mycket som möjligt av tävlingen (tips, skådarsällskap, löpande eftersnack m.m.) är det hög tid att gå med i den gruppen om du inte gjort det än. Har du inget konto på Facebook sedan tidigare tar det bara några sekunder att skapa ett nytt. Logga sedan in på Facebook och sök efter GBG 300 och gå med, eller använd direktadressen
» http://www.facebook.com/groups/gbg300.

Gammal inspiration och årets mål
Under Göteborgsjakten 2002 skrapade vi totalt ihop 255 arter, och när det var dags igen 2005 blev det 250 arter. 2003 körde vi en specialvariant kallad Kappjakten där vi byggde vidare på 2002 års resultat. Det året gav totalt 9 nya arter, så sammanlagt 2002+2003 tävlade vi in 264 arter. I enlighet med Club 300:s gamla klassiska gränser (skam/ideal/dröm) sätter vi 2005 års resultat på 250 arter som skamgräns för Jubileumsjakten 2012, idealvärdet att slå blir 2002 års resultat på 255 arter och drömgränsen vi kan kämpa mot blir att slå 2002+2003 års resultat på 264 arter. Här följer länkar till de tidigare årens resultatsidor. Hoppas vi ses i jubileumsjakten!

» Göteborgsjakten 2002
» Kappjakten 2003
» Göteborgsjakten 2005

Text: Pär Lydmark
Bakgrundsbild: Amani Hasan/Flickr Creative Commons