Nya jakter i Göteborg

Under 2004 kör vi vidare med nya fågeltävlingar i Göteborg – först ut är de helt nya tävlingarna Poängjakten och Januarijakten, och senare under året blir det åter dags för Kvadratjakten precis som 2003.

Januarijakten
Lördagen den 10 januari kör vi ett klassiskt artrally i Göteborgstrakten under namnet Januarijakten, där det gäller att räkna in så många arter som möjligt inom Göteborgstrakten under 16 timmar. Tanken är att det skall bli ett återkommande arrangemang varje år. Lagen skall bestå av 3-5 deltagare, samtliga deltagare måste se/höra samtliga arter. Starten sker vid midnatt med målgång kl 16:00 på Villa Ekliden (GOF:s föreningslokal i Västra Frölunda) där vi samlas för artgenomgång och pizza. Sen ankomst straffas med artbot. Anmälan av klara eller halvklara lag kan göras till gbgjakten@kustobsar.se

Poängjakten
Med start den 1 januari 2004 kommer vi att köra en 366 dagar lång poängjakt med målgång den 31 december. Maxpoängen är inte helt opassande just 366 poäng. För varje månad finns en speciell artlista som visar vilka arter som ger poäng under den månaden, och det gäller alltså att under den aktuella månaden se så många som möjligt av de listade arterna. Varje månad kan maximalt ge lika många poäng som månadens antal dagar (t ex 31 poäng för januari), fördelat på ca 15 enpoängsarter, sex-sju tvåpoängare och en trepoängare. Den som har flest poäng när året är slut vinner. En speciell hemsida för Poängjakten kommer att öppnas innan årsskiftet.

God jaktlycka och på återseende under 2004.

GBGJAKTEN
www.kustobsar.se/gbgjakten

Text: Pär Lydmark
Foto: Pär Lydmark