Räkna sommarmåsar

Under perioden 10-31 juli genomförs en inventering av sträckande fisk- och skrattmåsar i Göteborgstrakten – hjälp till du också genom att rapportera alla sträckande måsar du ser. Vi är väldigt tacksamma för alla rapporter vi kan få och om du vill engagera dig ännu mer och ta ansvar för en räkningspunkt så hör av dig till Kristoffer Nilsson.

Den information vi är ute efter främst är vilket vattendrag som måsarna följer, sträckriktningen samt klockslagsintervall när de är räknade. Om du även kan konstatera hur stora flockarna är exakt och bilda dig en uppfattning av åldersfördelningen så är det så klart fantastiskt bra. Rapportera då denna information i kommentarfältet (ex-vis 23+12+14, 47 ad + 2 juv). Använd helst Svalan för rapporter och om du inte vill rapportera där går det lika bra att skicka ett e-brev till kristoffer.nilsson@gof.nu.

De första flockarna har redan passerat så om du ser flockar även före den officiella räkningsperioden så är rapporter varmt välkomna. Måsarna kan sträcka när som helst under dagen/kvällen och de kan skådas både från bekväma restauranger som exempelvis Henriksbergs takterrass eller varför inte från Slottsskogen eller över vackra Ytterby. Vi är främst intresserade av sträckrörelserna över Göta älv, Nordre älv, Säveån, Norra och Södra skärgården samt Härryda och Mölndal. Var du än väljer att stå så kommer du få väldigt många härliga möten med måsarna för deras flockformationer är oftast magiskt vackra.

Om du har några frågor kring inventeringen eller vill anmäla dig så kontakta kristoffer.nilsson@gof.nu.

Tack för hjälpen!
/Inventeringskommittén, GOF

Text: Kristoffer Nilsson
Bild: Kristoffer Nilsson