Torn i Torslandaviken

Under sommaren har ett fågeltorn byggts i inre delen av Torslandaviken – nu står det klart och redo för invigning.
Bakom bygget står Föreningen Torsvikens Naturreservat (FTN) som tillsammans med Göteborgs Ornitologiska Förening (GOF) arbetar för ett framtida naturreservat i området kring Torslandaviken. Tornet är finansierat med hjälp av pengar från Föreningsrådet i Torslanda Stadsdelsnämnd.

”Striden om Torslandavikens framtid har pågått under lång tid, och det är många som vill åt marken runt viken: hamnen, kommunen, golfare och modellflygare för att bara nämna några. Ett fågeltorn befäster viken som en erkänd och etablerad fågellokal och ger förhoppningsvis myndigheterna en signal om att vi menar allvar med våra ansträngningar att restaurera viken” säger Rune Blomgren från FTN.

Eftersom ingen anslutningsväg har byggts till fågeltornet ännu rekommenderar FTN att man parkerar vid modellflygbanan och går tillbaka över gamla flygfältet längs Öckeröleden. När man är i höjd med skogsdungen innanför vadarstranden ser man var arbetsfordonen kört ner gräset, och kan följa dessa spår tvärs över ängen och fram till tornet. Idéer om bättre lösningar finns och kommer att sättas i verket så småningom om vägverket ger sitt samtycke.

FTN kommer officiellt att inviga tornet för sina föreningsmedlemmar lördagen den 27 september, och därefter är allmänheten välkomna att ta del av tornet. Vi ber alla som använder tornet att närma sig vadarstranden så försiktigt som möjligt, så att störningen av fågellivet blir minsta tänkbara.

Framtiden för Torslandaviken är fortfarande oviss, men detta är ett steg i rätt riktning. Både GOF och FTN arbetar hela tiden för att förbättra situationen, men det är som sagt många intressenter inblandade vilket gör att allt tar väldigt lång tid. FTN sitter för närvarande i samråd med Göteborgs Hamn och planerar hur mudderdeponin en gång, när den inte skall användas mer, kan omvandlas till en vadarstrand.

Vi återkommer med mer nyheter om arbetet med Torslandaviken så fort det händer något. Tills dess kan vi alla hjälpas åt med att förbättra dess status genom att skåda så mycket vi kan i området.

Text: Pär Lydmark
Foto: Pär Lydmark