Vadarexkursion 27/8 2011

Årets sista vadarexkursion blev en kamp mot regnet för de 20 deltagarna – det började annars bra med tornfalk, buskskvätta, korp och steglits vid Varbergs norra pendelparkering där vi också hämtade upp vår ledare Reino Andersson.

Strax därefter, på vägen mot Morup hade vi tre överflygande tranor. Men så fort vi kom fram satte regnet igång. Vi blev tvungna att åka tillbaka till Varberg för att få regnskydd vid fågeltornsparkeringen innan vi kunde återvända till Morups tånge och Korshamnsviken. Därefter åkte vi till Galtabäck. Resans sista stopp blev vid ett virkesupplag i Varbergs hamn där Reino berättade om sin favoritfågel, nämligen den svarta rödstjärten.
Trots det dåliga vädret tror jag att vi kom upp i 20 olika arter vadare. Av dessa var väl sandlöpare, roskarl, myrsnäppa och småsnäppa de ovanligaste. Vi fick även ihop sju rovfågelsarter. Eftersom det var sommarens sista vadarexkursion fick vi lov att titta på andra fåglar än vadare. Dessutom såg vi en skräntärna och en haltande räv vid Getterön. Grå- och svarthakedoppingarna vid Galtabäck sågs väl bäst av dom med falkögon.
Jag tror att de flesta av oss gärna ser en repetition av Reinos vadarexkursioner nästa år. Då kanske det också är dags för ett läxförhör?

Text: Hans-Erik Hermansson