Vrångö

Grågäss, strandskator och andra vårfåglar spanar vi efter denna dag. Efter en halvtimmes båtfärd gör vi en 6 – 7 km lång rundvandring på Vrångö.

Samling på Saltholmens brygga i anslutning till båtens (linje 281) avgång kl 08.12. Spårvagn (linje 11) går från Drottningtorget kl 07.24. Åter vid Saltholmen kl 13.40. Obs! Tiderna är preliminära, se Västtrafiks turlista.

Ledare: Lars Hellman. Pris: 20 kr. Anmälan: Ingen. Kontakt (ej anmälan): Maria Eriksson (070-539 59 10).

Hallandskusten

Årets vårvintertur längs Hallandskusten leds traditionsenligt av Calle Hagman (27:e gången). Vi börjar vid Morups tånge och tar oss norrut till flera fina kustlokaler. Vi spanar efter övervintrande tättingar såsom snösparvar och berglärkor, tidiga vårfåglar och rovfåglar. Frågan är om det blir några hornugglor i år. Avslutning vid Getteröns Naturcentrum. Avresa från Operan 07.00 med hemkomst vid 17-tiden. Vid tillräckligt många anmälningar åker vi gemensam buss.

Ledare: Calle Hagman. Pris: Ca 250 kr. Anmälan: Senast 11/2. Kontakt (ej anmälan): Berndt Lindberg (073-693 81 00).

Torslandaviken

Torslandaviken, som vinterlokal, kan vara gnistrande vacker och bjuder inte sällan på fina vinterarter som salskrake, varfågel, rördrom och berglärka. Övervintrande rovfåglar som blå kärrhök och fjällvråk kan dyka upp och har vi tur får vi en skymt av kungsfiskaren. Varvet runt Karholmsdammen är ca 7 km på mestadels bra men ibland leriga stigar. Vi samlas vid asfaltsplan, modellflygplatsen, kl 07.30. Närmaste busshållplats är Amhults resecentrum. Exkursion är även öppen för icke medlemmar.

Ledare: Karin Magnander. Pris: 20 kr. Anmälan: Ingen. Kontakt: Manne Strömbäck (070-899 66 92).

Vinterrundan 6/1 2019

Då var årets vinterrunda avklarad 🙂 Den här gången var vi hela 27 stycken deltagare, uppdelat på 7 bilar; vädret var bra, och exkursionen blev mycket lyckad med 46 arter, även om vi missade praktejdern, (vi gjorde två tappra försök).
Ett tack till alla deltagare och ett extra stort tack till vår eminenta fågelguide Uno Unger.
Besökta fågellokaler: Torslandaviken, Fridhems gammelskog och Säveåns dalgång i Jonsered.

Text: Manne Strömbäck
Bild: Manne Strömbäck

Vinga 18/11 2018


Vinga

Turen till Vinga blev mycket lyckad. Blå himmel och strålande solsken hela turen och alla tolv deltagarna fick en fin dag på Vinga. Några av oss fick se en tumlare under båtturen ut till ön. 45 arter blev slutsumman: bland annat: jorduggla, duvhök, alfågel, tordmule,sillgrissla, tobisgrissla, havssula mm och sen ett par “grå gransångare”, underarten tristis.
Tack till alla deltagare, och ett speciellt tack till vår eminenta fågelguide Roger Eskilsson!

Text: Manne Strömbäck
Bild: Manne Strömbäck

Lärjeåns dalgång 13/5 2018

Vi träffades vid 7 på morgonen på Angereds torg en fin morgon i maj. Många mötte upp, totalt blev vi 21 personer plus exkursionsledaren Bodil Nyström. Ett ungt indiskt par som är nya medlemmar i föreningen deltog i utflykten, roligt med lite internationell medverkan. Bodil vägledde oss på ett mycket pedagogiskt sätt i såväl fågelsång, botanik som geologi. Vi fick till exempel lära oss att känna skillnaden mellan hassel och alm på hur bladen känns när de stryks mot huden.
Fortsätt läsa ”Lärjeåns dalgång 13/5 2018”

Hornborgasjön 7/4 2018

Jag tycker verkligen inte om att gå upp tidigt! Men när det handlar om att åka på en exkursion med GOF till Hornborgasjön, så må det vara hänt, trots att klockan purrar en trött Gunilla redan kl 04.00. Dock är det så med mig att när jag väl kommit upp, så känns det ändå rätt bra. Och man är ju dessutom rätt förväntansfull inför en exkursion, eller hur?
Fortsätt läsa ”Hornborgasjön 7/4 2018”

Det stora årliga Hornborgasjö-äventyret 9/4 2017

När vi sett Västergötlands enda råkkoloni vid Vara och lämnat den stora vägen visste vi att den börjat, GOF:s årliga exkursion till Hornborgasjön med omnejd. I år var deltagarantalet rekordhögt, 43 stycken, med många nya ansikten. Vi hade startat klockan sex från Operan där vår ständige chaufför Berndt Lindberg förvånade oss genom att svänga upp i en Västtrafikbuss modell större (det var ett fel på den tilltänkta bussen som låg bakom bytet).
Fortsätt läsa ”Det stora årliga Hornborgasjö-äventyret 9/4 2017”