Vinterrundan 6/1 2019

Då var årets vinterrunda avklarad 🙂 Den här gången var vi hela 27 stycken deltagare, uppdelat på 7 bilar; vädret var bra, och exkursionen blev mycket lyckad med 46 arter, även om vi missade praktejdern, (vi gjorde två tappra försök).
Ett tack till alla deltagare och ett extra stort tack till vår eminenta fågelguide Uno Unger.
Besökta fågellokaler: Torslandaviken, Fridhems gammelskog och Säveåns dalgång i Jonsered.

Text: Manne Strömbäck
Bild: Manne Strömbäck

Vinga 18/11 2018


Vinga

Turen till Vinga blev mycket lyckad. Blå himmel och strålande solsken hela turen och alla tolv deltagarna fick en fin dag på Vinga. Några av oss fick se en tumlare under båtturen ut till ön. 45 arter blev slutsumman: bland annat: jorduggla, duvhök, alfågel, tordmule,sillgrissla, tobisgrissla, havssula mm och sen ett par “grå gransångare”, underarten tristis.
Tack till alla deltagare, och ett speciellt tack till vår eminenta fågelguide Roger Eskilsson!

Text: Manne Strömbäck
Bild: Manne Strömbäck

Lärjeåns dalgång 13/5 2018

Vi träffades vid 7 på morgonen på Angereds torg en fin morgon i maj. Många mötte upp, totalt blev vi 21 personer plus exkursionsledaren Bodil Nyström. Ett ungt indiskt par som är nya medlemmar i föreningen deltog i utflykten, roligt med lite internationell medverkan. Bodil vägledde oss på ett mycket pedagogiskt sätt i såväl fågelsång, botanik som geologi. Vi fick till exempel lära oss att känna skillnaden mellan hassel och alm på hur bladen känns när de stryks mot huden.
Fortsätt läsa ”Lärjeåns dalgång 13/5 2018”

Hornborgasjön 7/4 2018

Jag tycker verkligen inte om att gå upp tidigt! Men när det handlar om att åka på en exkursion med GOF till Hornborgasjön, så må det vara hänt, trots att klockan purrar en trött Gunilla redan kl 04.00. Dock är det så med mig att när jag väl kommit upp, så känns det ändå rätt bra. Och man är ju dessutom rätt förväntansfull inför en exkursion, eller hur?
Fortsätt läsa ”Hornborgasjön 7/4 2018”

Det stora årliga Hornborgasjö-äventyret 9/4 2017

När vi sett Västergötlands enda råkkoloni vid Vara och lämnat den stora vägen visste vi att den börjat, GOF:s årliga exkursion till Hornborgasjön med omnejd. I år var deltagarantalet rekordhögt, 43 stycken, med många nya ansikten. Vi hade startat klockan sex från Operan där vår ständige chaufför Berndt Lindberg förvånade oss genom att svänga upp i en Västtrafikbuss modell större (det var ett fel på den tilltänkta bussen som låg bakom bytet).
Fortsätt läsa ”Det stora årliga Hornborgasjö-äventyret 9/4 2017”

Tjörn 5/2 2017

Turen startade med ett besök till Klädesholmen, där vi klev upp på högsta punkten på den yttre klippholmen. Vår guide Per Undeland hittade snart en sjöorre och efter ytterligare spaning en grupp något längre ut. En smålom kom flygande norrifrån och landade en bit ut. Men det mest oväntade var en varfågel som satt på ett röse till en ö och som senare flyttade sig till ett annat röse på en närliggande ö. Fyndet är det första för Pater Noster skären, som öarna tillhör.
Fortsätt läsa ”Tjörn 5/2 2017”

Göteborgs Vinterrunda 6/1 2017

Väderprognosen såg inte speciellt gynnsam ut kvällen innan; TV-vädret hotade med -11 på morgonen och -5 senare på dagen. Men sådana petitesser hindrar ju inte en fågelskådare, så de flesta av oss anmälda dök upp på mötesplatsen utanför Operan strax innan halv nio. Och temperaturen var ”bara” -7, så det var ju helt uthärdligt.
Fortsätt läsa ”Göteborgs Vinterrunda 6/1 2017”