Tjörn 5/2 2017

Turen startade med ett besök till Klädesholmen, där vi klev upp på högsta punkten på den yttre klippholmen. Vår guide Per Undeland hittade snart en sjöorre och efter ytterligare spaning en grupp något längre ut. En smålom kom flygande norrifrån och landade en bit ut. Men det mest oväntade var en varfågel som satt på ett röse till en ö och som senare flyttade sig till ett annat röse på en närliggande ö. Fyndet är det första för Pater Noster skären, som öarna tillhör.
Nästa stop blev Breviks kile där vi gick på de blöta strandängar som kallas Västra kilen. En enkelbeckasin lyfte snabbt framför Per, men ingen dvärgbeckasin visade sig. I det fuktiga vädret fanns det hur mycket biotop som helst för beckasiner. Några lyckades få in några stenknäckar som höll till i några busksnår.
Vid de närbelägna sanka Nordviks ängar gjordes ett nytt försök och här flög 8 enkelbeckasiner upp. Härifrån åkte vi till Häller på mellersta Tjörn. Här flög stora mängder av främst grågås och kanadagås. Bland dessa upptäckte Per en ensam vitkindad gås. Vidare norrut längs stora ängar med rastande trastar som var svåra att observera med immiga kikare.
På norra Tjörn körde vi ut på Apelgårds kile där Per förtjust ropade ut en fin flock på 11 salskrakar, varav 9 var vita hanar. Efter ett tag upptäcktes också en gammal havsörn sittande på en klippa.
Som avslutning gick vi upp på en utsiktsplats med storslagen vy över Stigfjorden.
16 personer deltog i denna härliga, men något krävande, tur vädermässigt med tidvis snöflingor i luften.

Text: Conny Palm
Bild: Conny Palm