Cykelskåda för ortolansparven den 6-12 juni

Nu är det snart dags – den 6-12 juni arrangeras för första gången Skådarhjälpens nationella cykelrally! Syftet är att under trevliga tävlingsformer engagera så många fågelskådare som möjligt att skåda in pengar till fågelskydd.

Tävlingen arrangeras enligt samma upplägg som Skådarhjälpens Musikhjälpenrally i vintras, med en skillnad – den här gången är det cykelskådning som gäller. Insamlingen går den här gången till BirdLife Svergies/SOF:s Projekt ortolansparv som jobbar med att försöka rädda den starkt hotade ortolansparven. Alla är förstås välkomna att vara med! Ju fler som är med, desto bättre och roligare blir det.

Så här går det till
Tävlingen är upplagd precis som en klassisk årskrysstävling, fast under en vecka. Skåda så mycket du kan under tävlingsveckan, och rapportera in alla dina fynd till Artportalen (välj syfte ”Skådarhjäpen” när du rapporterar). Det enda kravet för att få räkna arterna är att du endast använder cykel som transportmedel till och från skådningen (färja är tillåtet) från den utgångspunkt där du för tillfället övernattar (hemma eller på annan ort). Baserat på dessa rapporter kan man sedan följa tävlingens utveckling genom individuella topplistor för varje rapportområde (där man kan se hur man ligger till jämfört med övriga lokala skådare) och en kollektiv topplista där landets olika rapportområden matchas mot varandra.

Så här samlas pengarna in
Alla som deltar i Skådarhjälpen skänker precis som under Musikhjälpenrallyt i vintras efter tävlingen en summa pengar som baseras på hur många arter man ser – en krona per art. Vill man får man förstås skänka mer pengar än vad man skådat sig upp till, eller skänka pengar utan att skåda alls (till exempel om man representerar ett företag), men helst vill vi förstås ha så många som möjligt av landets fågelskådare ute i fält. Vem vet vad det kan generera i form av spännande upptäckter när fler skådare lämnar bilen hemma och plötsligt inte bara skådar på lokalerna utan även mellan?

Följ med du också!
All information du behöver finns på Skådarhjälpens hemsida (www.skådarhjälpen.se). Följ gärna Skådarhjälpen på Facebook (facebook.com/skadarhjalpen) eller Twitter (twitter.com/skadarhjalpen) så missar du ingenting ‒ vare sig det gäller det aktuella Nationalcykelrallyt eller nästa Musikhjälpenrally i december!

Text: Pär Lydmark
Foto: Pär Lydmark