Färgmärkta kärrsnäppor

Låt ögat vila någon extra sekund på varje kärrsnäppa du ser i vår och håll utkik efter färgringar – längs hela kusten genomförs en storsatsning på häckande sydliga kärrsnäppor.

Häckningssäsongen 2002 för kärrsnäpporna blev helt fantastisk i Halland! De modifieringar som gjordes på skyddsburarna efter besöket på Skånes djurpark, fungerade utmärkt (se Meddelande nr 41 från Getteröns fågelstation). Resultatet blev att samtliga 20 bon (av totalt 26) som skyddades med burarna klarade sig helt från både predation och kotramp. Detta gav hela 40 pull i Båtafjorden, 26 på Getterön och 4 i Ölmevalla. Totalt kläcktes alltså hela 70 ungar. Helt otroligt. Inte sedan projektet startade i början på 90-talet har kärrsnäpporna lyckats så bra. Vid ett av bona hade predationsförsök gjorts av en räv. Det torra gräset inne i buren var helt utskrapat, utom i mitten där en liten tuva blev kvar. Där inne låg äggen helt orörda. – Tji fick den! Vilken härlig känsla när sedan alla fyra ungarna kläcktes.

Förhoppningen är nu, att det goda resultatet kommer att fortsätta minst ett par år till. En effekt som då kan bli, är alltså att de kan börja sprida sig till nya lokaler. En hårdsatsning kommer därför att göras de närmaste tre åren. Förutom det vanliga jobbet på de etablerade häcklokalerna, kommer även alla gamla och övergivna lokaler längs hela Västkusten att bevakas. De gamla lokalerna i både Bohuslän och Halland kommer nu att dammsugas efter nya kärrsnäppor. Det vore väldigt kul om någon eller några av dessa kunde återbesättas. För att lättare kunna följa en eventuell spridning blev 2002 samtliga pull färgmärkta. De fick en färgring som visar vilken lokal de föddes på. Färgerna tilldelades enligt följande: Getterön – mörkblå, Båtafjorden – ljusgrön eller mörkgrön och Kungsbackafjorden – orange.

Det vore suveränt om jag nu kunde få hjälp av alla ni skådare, som kanske får syn på någon av dessa färgmärkta kärrsnäppor under våren. På Getterön, i Båtafjorden och i Tjolöholm/Ölmevalla kommer vi ha järnkoll. Från dessa lokaler behöver jag ej få rapporter. Men från alla andra lokaler där de kan dyka upp behöver jag hjälp. Slå en signal på mobilen eller skicka ett e-mail så kommer jag snabbare än om ni så hittar en styltsnäppa, nja kanske inte riktigt. Efter alla timmar och slit i fält är det en obeskrivlig glädje för mig att få läsa av en unge som överlevt strapatserna sitt första levnadsår och återvänt hem till Västkusten. Så snälla – ring! Kan jag bena ut även vilken individ det är så är det mycket värdefullt.

Mikael Larsson
Ljungvägen 3
430 22 Väröbacka
Tel: 0340-66 10 89
Mobil: 0703-78 41 39
E-post: stenmalen@telia.com

Text: Mikael Larsson
Foto: Mikael Larsson