Gåsmarker vid Östen 31/10

En tidig lördagsmorgon gick bilfärden till gåsmarkerna i Västergötland – vår lokala guide som skulle möta oss vid Hornborgasjön hade tyvärr fått förhinder, men gett oss en utförlig beskrivning av var vi skulle finna gåsflockarna.

Vi hämtade upp en skådare vid Hornborgasjön och fortsatte vidare till trakterna kring sjön Östen och med hjälp av karta och beskrivning hittade vi en stor flock av sädgäss, men inget avvikande, och som på en given signal lyfte hela flocken.
Vi skådade oss omkring och där hade vi fina obsar på två havsörnar i ett träd. På ängarna och i luften hade vi sångsvanar i flockar.
Tofsvipor flög längs ängarna. Vi beslöt att åka till gamla fågeltornet vid Östen.
I det vintriga och soliga vädret såg vi massor av rödvingetrast, björktrast och andra trastar. I det stora rönnbärsträdet visade sig en rödmunnad stenknäck. På håll hördes domherren.
På väg ner till tornet hörde och såg vi grönfink, grönsiska och annat smått.
Från fågeltornet sågs bland annat flockar av gäss, knipor, storskrakar och gråhäger. Tillbaka vid parkeringen visade sig sparvhöken fint.
Vidare färd mot det andra tornet och vi fikade i solen med väldigt mörka moln omkring oss, men klarade oss från regn. Vi fick se varfågel på långt håll och havsörn igen. Massor av gäss, men svårt att från så långt håll artbestämma dem. Vid åmynningen hade vi fina obsar på bläsand.
Larmet gick om den omtalade fjällgåsen och efter telefonsamtal skulle vi titta efter den bland gåsflockarna vid Matsgården. Sädgässen var flera till antalet och de var lättskrämda och flög fram och tillbaka. Kanske det var tornfalken som skrämde? På närmare håll fick vi se en varfågel igen. En äldre herre kom och talade om att vi inkräktade på hans marker och skulle ge oss iväg. Just då hade vi massor av gäss och även en avvikande, men det blev vi som fick avvika istället.
Sista anhalten var vid Hornborgasjön och vi hade snatterand, knölsvan, kricka och annat gott! Klockan 4 bestämde vi att åka hemåt för att fira alla helgons afton. Till sist, det var kul och alla hjälptes åt att vara ledare, eftersom vi inte hade någon. Vi hade tur med vädret, sol och vindstilla hela dagen. Tillsammans var vi sju stycken som skådade och fick ihop ett 40-tal arter. Tack alla som var med för trevlig samvaro.

Text: Kirsi Oksman Ljungqvist
Bild: Göran Hultgren