GOF i Dalarna 2024, 22-24 mars

Efter uppsamling i Lerum rullade tre GOF-bilar med entusiastiska fågelskådare iväg mot nya upplevelser. Ett tidigt stopp vid Trandansen kickstartade resan med en när obs. av bland annat Mindre Sångsvan. Jo, en och annan Trana fanns det där också. Diverse grustagsbesök senare bredde Tyssligen med alla dess gäss och svanar ut sig framför oss. Den stora mängden Spetsbergsgäss utmärkte sig verkligen. Totalt observerades inte mindre än sex arter av gäss.

Spetsbergsgäss

Nästa stopp var Hundhagens naturreservat där en promenad bjöd på bland annat Tofsmes och Svartmes. Tips från lokal kändis tog oss till lokal för Pärluggla som efter visst tålamod gav utdelning.

”spaning” efter pärluggla

Ett distant, något kusligt, poande under den stjärnklara himlen. Några grusvägskilometrar senare checkade vi in på Leksands Fågelklubbs klubbstuga. Vilken ynnest att få möjligheten att hyra denna fint belägna stuga.

Här bodde vi!

Runt en karta med värme från de vedeldade kaminerna och under ljuset från stearinljus och pannlampor, växte planerna för helgen fram. En insats av Jörgen med hemmaknådad fågelmat skapade också de bästa förutsättningarna för fina obsar från köksfönstret. Vindstilla och med morgonsolen i ryggen stod vi där vid Vägskälets naturreservat och lyssnade idogt till Staffan Müllers förkunnade om lokalområdet och diverse skogsfåglar. Närmast som på beställning hördes ett avlägset långt trummande och Staffan delade gärna med sig av sina kunskaper om Tretåig hackspett. Ett och annat mjukt avlägset lockande fick vi allt också. ”Jag har aldrig guidat och missat Gråsp..” och precis då hördes en melankolisk serie med visslingar. Snart satt hon där framför oss i en typisk asp – Gråspett honan. Strax därefter dök hennes make upp. Vackert!

Gråspett

Åter i stugan möttes vi av en Större korsnäbb. Frukosten avnjöts till födosökande Svartmesar, Talltitor, Tofsmesar och dylikt. Med fyllda termosar gav vi oss ut igen. Under ett kort stopp vid vackra Ejdammen fick vi sett två fiskande Strömstarar, vilket Limsjön också kunde bjuda på. Under den sena eftermiddagen och kvällen gjordes det ihärdiga försök på olika ugglor utan utdelning. Väl tillbaka i stugan dukades det till tårta, för det var ju ingen vanlig dag trots allt. Hurra för Jörgen 60 år. Så var vi tillbaka vid Vägskälets naturreservat, men denna morgon i lätt snöfall. Efter en stunds vissling efter Järpe hördes plötsligt ett trummande från den gamla barrskogen. Det var den Tretåiga hackspetten igen, nu mycket närmare. Vi fick dock nöja oss med ett lock före den försvann in igen. Trots bäckhopp och knähögt pölsande kunde den inte återfinnas. Ute på vägen igen då en Gråspett kommer visslandes över våra huvuden. Trots flera mil på grusvägar i skogen ville inga skogshöns visa sig för oss, men vad gör det när vi tillbaka i stugan får njuta av inte bara en, men två Gråspettar. Hannen vågade sig även ända fram till matningen lagom till vår frukost. Ett stopp vid Kvismaren på vägen hem gav bland annat en tutande Rördrom under jakten på en Fjällgås som aldrig hittades. Återigen en toppen exkursion med GOF där totalt 73 arter beskådades. /Samuel

Text: Samuel Trevena

Foto: Svante Prado, Maria Wittemann, Jörgen de jong, anne Strömbäck, Samuel Trevena och Marcus Dahlström