Skåne/Falsterbo 24–26/8 2018

Vit stork, Flyinge kungsgård, 2018-08-26

15 glada GOF:are hade en mycket givande resa där vi obsade inte mindre än 114 arter, med en ung aftonfalk i topp! Lite regn men mest sol och som alltid mycket trevligt!

Vi var 15 förväntansfulla GOF:are som reste från Göteborg i ösregn med Leif som ledare och Berndt som chaufför. Regnskurarna fortsatte att avlösa varandra genom Halland, och dessutom blev det totalstopp på motorvägen på grund av en trafikolycka. Just där och då kändes det väl lite tveksamt …
Fortsätt läsa ”Skåne/Falsterbo 24–26/8 2018”

Store mosse 4–6/5 2018

I början av maj genomförde GOF en trevlig exkursion till Store mosses nationalpark; deltagarna fick många trevliga naturupplevelser så som att se orre, höra göktyta och kattuggla med mera.

Suchetha K Narayan har skrivit en fin sammanfattning av vad vi upplevde under resan (dock på engelska).

Rapporten finns på theflyingroller.com/europe/birding-in-store-mosse-national-park-sweden/.

Text: Manne Strömbäck
Bild: Manne Strömbäck

Öland 29/9–2/10 2016

Härlig resa till Öland med fantastiskt väder! Jag var som nybörjare ensam med att utan tubkikare spana på fåglar. Detta var inget problem då folk var hjälpsamma och delade sina upplevelser och kikare med mig. Jag tog desto fler foton, dock mer på natur än fåglar. En tajgasångare fick jag dock på bild.

Text: Anette Larsson
Bild: Anette Larsson

Skåne 9–11/9 2016

Klockan tre på fredagseftermiddagen hade alla exkursionsdeltagare äntrat bussen – alla? Nej, det saknades en, nämligen undertecknad, som inte anslöt förrän i södra Halland. Men efter ett kort stopp i Mellbystrand var gruppen komplett och resan kunde fortsätta mot nya öden och äventyr. I vårt fall bestod detta av att åka till vårt hem för helgen, Falsterbo kursgård, som visade sig vara ett ovanligt lyxigt boende, där såväl frukost som lakan, handdukar, städning och ett toa- och duschrum till varje rum ingick. Mycket angenämt!
Fortsätt läsa ”Skåne 9–11/9 2016”

Öland 1–4/10 2015

24 förväntansfulla fågelskådare träffades på torsdagseftermiddagen vid Shelltappen bakom Nils Ericson terminalen för GOF:s ölandsexkursion. Första stoppet var en ”gourmetrestaurang” i Ljungby (motell Ljungby) men där såg vi inga fåglar i mörkret. Nästa stopp var Åhs vandrarhem i Ottenby. Vi hade bokat skolhuset och ytterligare några rum. Exkursionen leddes av Berndt Lindberg som också körde bussen och Uno Unger som glatt delade med sig av sina fantastiska kunskaper om fåglar.
Fortsätt läsa ”Öland 1–4/10 2015”

Med GOF i österled 28-31/5 2015

På torsdagseftermiddagen den 28 maj startar tio skådare från Göteborg en tredagarsresa mot Stockholms yttersta skärgård och Svenska Högarna. Vi planerar ett stopp på vägen dit vid Kvismaren och ett vid Tåkern på hemvägen. Ända ut till Svenska Högarna kommer vi aldrig – med kulingvarning kan ingen garantera att vi kommer i land – eller kan återvända när vi tänkt. Men också vårt alternativa mål Svartlöga räknas till Stockholms ytterskärgård och vi blir rejält sjörullade både dit och hem.
Fortsätt läsa ”Med GOF i österled 28-31/5 2015”

Öland 2–5/10 2014

Tjugo förväntansfulla fågelskådare träffades på torsdagseftermiddagen vid Shelltappen bakom Nils Erikssons-terminalen för GOF:s Ölandsexkursion. Första stoppet var en ”gourmetrestaurang” i Ljungby (motell Ljungby) men där såg vi inga fåglar i mörkret. Nästa stopp var Åhs vandrarhem i Ottenby. Vi hade bokat skolhuset och ytterligare några rum. Exkursionen leddes av Berndt Lindberg som också körde bussen och Uno Unger som glatt delade med sig av sina fantastiska kunskaper om fåglar.
Fortsätt läsa ”Öland 2–5/10 2014”

Kinnekulle och Hornborgasjön 14-15/6 2014

Första målet för resan blev Såtens naturreservat nära Hjelmsäter på Kinnekulle; här finns Västergötlands rikaste bestånd av guckusko. Tyvärr fick vi bara se överblommade exemplar av den ståtliga orkidén denna gång – liksom mycket annat var blomningen tidig detta år. Nästa stopp var vid Munkängarna i Råbäck, en oemotståndlig fikalokal. I de natursköna och ramslöksdoftande Munkängarna hördes skogsduvornas kutter och syntes då och då överflygande stenknäckar. Annars märktes nog en viss årstidstypisk avmattning av fågelsången.
Fortsätt läsa ”Kinnekulle och Hornborgasjön 14-15/6 2014”