Halland 10/5 2012

Väderleksrapporter skall man aldrig lyssna på säger många – jag misstänker emellertid att flera av våra ”vardagslediga” hade förstått att det skulle bli busväder denna majdag, då vi skulle besöka Halland.
Under ledning av Janne Krantz åkte sexton förhoppningsfulla skådare till Korshamn, där gårdagens obsar innehöll bland annat svartbent strandpipare. Mängden fåglar vid denna lokal var inte vad vi hade förväntat oss, vilket kanske berodde på en ökande sydostlig vind. Myrspov i sommardräkt, kärrsnäppa och ett tiotal skärfläckor kunde bland annat noteras. Regnet började irritera oss och efter moget övervägande och i hopp om skydd för vädrets makter, fortsatte gruppen till Galtabäcks hamn. Beroende på om man stod i fågeltornet eller inte sågs olika fågelarter, vilket redovisas i Svalan.
Getterön är ett givet mål för oss göteborgare som besöker Halland. Naturum är under ombyggnad, men gav ett välkommet skydd. Här kunde vi se grågäss med ungar, snatterand, skedand och bläsand. Dessutom tyckte några av oss att det kunde vara läge att kolla in nyinkomna kikare eller köpa en ny mössa (som behövdes idag).
Från Fågeltornsparkeringen kunde vi beskåda ett stort antal fågelarter och kunde få se skillnad på olika raser av gulärla. Brushanar födosökte i tornets närhet och lite längre ut sågs rödspov. Backsvalor satt tillsammans med ladusvalor på staketet i vår omedelbara omgivning. En bivråk innebar naturligtvis en del uppståndelse, men den flög vidare.
Lars Hellman, som deltog i dagens resa, var till stor hjälp med artbestämningen av alla fåglar. Det kan vara svårt med vadare ibland. Efter att vi slutligen fått se en småsnäppa valde vi att avsluta dagens skådande. Ett fyrtiotal fågelarter kommer att redovisas av Janne Krantz på Svalan.

Text: Christer Cederfalk
Bild: Christer Cederfalk