Med stor förväntan rullade vi i minibussen och en personbil innehållande goffare med destination Hornborgasjön; väl framme vid Hornborgasjöns stugby möttes vi av hojtande större hackspett och smattrande rödhake. Lövsångarna hade anlänt i stort antal och sökte partners i träden.
Alla installerade sig i sina rum och därefter rullade vi iväg igen för att lyssna om några nattsångare hade anlänt. Vid Ytterberga hördes motorerna på traktorerna som plöjde fälten och från sjön allsköns kackel från fåglar som sökte nattläger. Men från nattsångare och beckasiner hördes inget alls, så vi beslöt att åka till Hornborgamaden och gående längs grusvägen hörde vi ljudet av enkelbeckasin i spel och plötsligt hördes även dubbelbeckasinens läte! Minst två dubbelbeckasiner spelade till mångas glädje. Ett intensivt sjungande hördes från en sävsångare som hade lagt sig till med toner från näktergal och lurade en del av oss. Plötsligt kom en fladdermus svepande över oss ett par gånger för att åter försvinna. Nöjda och belåtna åkte vi tillbaka i nattmörkret för att sova ett par timmar.
Klockan fem startade lördagsmorgonen med fågelskådning från fågeltornet vid Fäholmen. Tranor flög längs sjön och bland det första vi fick se var gråhakedoppingar riktigt nära. Vi fick verkligen se minsta detalj på fåglarna, för de var flera! De vanligaste arterna vid sjön var grågås, skrattmås, vigg och brunand. Sakta kom en brun kärrhökshona glidande för att fånga sin frukost. Tärnor av två sorter visade sig fint, fisktärnan och den graciösare svarttärnan som fiskade nära och alla fick se dem fint! Fiskgjusen ryttlade för att speja in sin fisk och dök snabbt och kom sedan upp med en stor fisk som den knappt fick med sig. Ett gäng kärrsnäppor svirrade förbi och försvann. Sånglärkan hade det lite kärvt i blåsten som ökade och gulärlan gjorde tappra försök att höras, till vår glädje, det var så vi upptäckte den.
Frukost, städning och packning in i bilarna och vidare färd mot Barnasjön. Den första som visade upp sig fint och sjöng var svartvit flugsnappare. Vackert i solskenet låg ett par svarthakedoppingar i sjön och vi bara njöt av dem. Hornborgasjöns Naturum visade sig blåsigt och i lilla dammen visade sig snatterand och årta riktigt nära och längs sjön ett par brushanar i sommardräkt i varierad färg. Ladusvalorna lekte i vinden och vi hukade oss för att inte blåsa bort. Vid fågeltornet ställde vi oss i lä och tittade efter svarthalsad dopping och honorna låg redan på sina reden med hannarna simmande nära. Alla doppingarter fick vi se utom smådopping. Stenkrogens viltvatten besökte vi också och sångsvanen låg på sitt bo med partnern nära och ormvråken satt spanande i ett träd. Vi stannade till vid Hornborgaån där forsärlan guppade på sina stenar och skogssnäppans bak var det enda vi fick se. Öronen fick höra grönsångarens rullande slant till mångas glädje och magarna fick sin välbehövliga lunch. Ett steglitspar landade i trädet precis vid vår avfärd och en del hann få upp kikarna.
Hångers udde bjöd på ömsom sol och ömsom regn och en rejäl promenad och lite tillägg i reselistan. Olika sorters vadare tubades in, mosnäppa, rödbena och brushane. En entita gjorde sig synlig och ville höras. Tillbaka vid bilarna hade trädkryparna fullt sjå med att revirhävda sitt träd och hämplingarna bara njöt av solen efter regnet. Plötsligt från ingenstans kom lärkfalken jagandes och försvann lika fort. Tornseglarna har anlänt till sina domäner och sommaren kan komma nu!
Regnet hade svept ner riktigt mycket vadare vid Trandansen och riktigt kul att kunna artbestämma de flesta, mosnäppa, småsnäppa i blandad flock. Större strandpipare bredvid en mindre. Brushanarna visade verkligen upp sig i sin variation från ljusaste vitt till mörka, blandade färger. Att höra de vemodiga tonerna från ljungpiparen eller strandskatans läte är vårlikt. Vi hittade bläsgäss som gick bland alla grågässen och bland änderna hittade vi bläsand och stjärtand och reselistan började bli riktigt full!
Sista stoppet var vid Ore backar där vi hade artgenomgången med 98 arter som genast ändrades vid parkeringen där vi fick in stjärtmes. Under bilresan hem ökades listan på med backsvala och björktrast!
Tack Maria, för att du är en duktig exkursionsledare och för den fina rutten som du och din make, Crister hade lagt upp. Tack alla som hjälpte till att hitta fåglarna, vi var riktigt duktiga!!!! Tänk, över 100 arter på så kort tid.
Text: Kirsi Oksman Ljungqvist
Bild: Maria Eriksson