Rörö 17/1 2009

I mörkret på Åkareplatsen samlades ett antal GOFare för att tillsammans med ledarna, Barbro och Per Björkman, göra årets första exkursion utanför staden. Vid Lilla Varholmen tillkom ytterligare deltagare och det var slutligen ett tjugotal skådare som kom fram till Rörö just som solen steg upp. Temperaturen låg strax under noll och med kraftig sydostlig vind kunde vi se fram emot en kall dag.

Vandringen följde den vanliga rutten. Vid Ersviken sågs inte mycket varför dagens första riktiga stopp blev på höjden innanför Röe hall. Ejder, sjöorre och toppskarv var fina obsar i det soliga och blåsiga vädret. Första fikat värmde gott här.

Ersvattnet var fruset och gav inte så mycket, men bland stenarna vid Kärrsviken sågs ett tiotal skärpiplärkor. Trots idogt sökande fann vi tyvärr ingen vattenpiplärka. Litet överraskande var däremot en mindre hackspett.
Vandringen fortsatte – som vanligt – till Sandviken för dagens andra fikapaus. Fler skärpiplärkor men ingen vattenpiplärka! I det läget ändrades planerna och exkursionen fortsatte ut till de nordligaste delarna där vi, som Per hade hoppats, vid Tåudden fick se bland annat fyra skärsnäppor.

Vandringen tillbaka till färjan via Radartornet och byn gav lite av varje av sådant man kan förvänta sig vid denna tid på året. I väntan på färjan hem, såg vi över vattnet på Hyppeln, tre troligen övervintrande strandskator på en sandstrand.

Sedan var det skönt att sätta sig i värmen på färjan, gemensamt summera dagens obsar (26 arter), lämna sin naturskatt till exkursionsledarna och börja resan hem.

Text: Bengt Landahl