Stora Amundö 22/4 2010

Vardagsvandring i lite blåsigt men soligt väder, vi gick runt ön med Magnus Lundström och hans lilla hund, fågelaktiviteten var lite stillsam men Jan Krantz räknade ut att vi såg 41 arter – inte så illa alls. Torsdagarna börja bli välbesatta – vi var hela 30 personer. Stenskvätta, sjungande järnsparv och överflygande storspov förnöjde oss. Fika i något så när lä ute vid Badviken.
På Hästängen gick lite gäss och betade, fem kanadagäss och tolv vitkindade gäss. Sånglärka gick på stigen, tofsvipa gick undan nära oss, en långtofsad hane med hona liggande på bo någonstans på strandängen. Strandskator sågs hela vandringen, något par här och där. Rödbenorna verkade inte ha kommit igång, men for omkring och lockade, dock ganska håglöst spel av vadarna. Grönfinkar huserade i buskarna, lite sädesärlor sågs. En flock med dussinet starar höll till på Hästängen, kanske flyttare på väg någonstans eller ungdomar som bestämt sig för att vänta till nästa år med familjebildning. De lokala stararna har ju redan etablerat sig.

I Kungsviken låg tre knölsvanar och en liten andflock med sex viggar, sju knipor (varav några unga bruna hanar med kindfläck), fyra småskrakar och ett par storskrake. Längre ut lyste ejderhannar här och var, vi räknade till femton ex. På Enholmen sågs två gravänder. Några gräsänder sam parvis. Havstrut flög över, varvid knipflocken blev klart orolig och sprang undan. Vid vandringen efter Kungsviken hördes sporadisk sång av en järnsparv som omväxling till de rödhakar i hört hela vägen. Så småningom kom den igång riktigt bra.

Fikapausen blev ute vid badviken där en storspov plötsligt kom i en sväng över oss, lite senare passerade en falk så plötsligt att den inte säkert kunde bestämmas, sådant händer. Det kan ha varit en stenfalk. På återvägen mot krönet kunde vi på nära håll avnjuta inte bara en utan två gransångare som sjöng flitigt. Nötväcka och blåmes var andra sångfåglar. Soldränkta for vi hemåt.

Text: Stig Fredriksson
Bild: Stig Fredriksson