Tofta kile 25/3 2010

Denna strålande vårdag samlades 26 förväntansfulla skådare vid vallen vid Tofta kile, Kåre Ström guidade och berättade om denna fina fågellokal, en av de få slättsjölokalerna i trakten.

Vårfloden fyller viken men sedan pumpas vatten ut, under sommaren är här ganska torrlagt. Det är viktigt att inte saltvatten kommer in eftersom växtligheten, förutsättningen för fågellivet, då skulle ta stryk.
Isen låg fortfarande i viken men det fanns vakar och det fanns vårfåglar. Nästan omedelbart kom tre tranor flygande åt sydost, med sina typiska, långsamma ”sega” vingslag. Utanför Norra strandängen låg några bläsänder och brunänder bland tiotals knipor. På samma strandängar gick några betande vitkindade gäss, kanadagäss och grågäss.
Vårens första vadare fanns här på de revlar som tinat fram, tiotalet tofsvipor samsades med två större strandpipare. Några ormvråkar kom förbi och Ove upptäckte en blå kärrhök som kom rakt över oss; det var en grann utfärgad hanne av det slag som man inte ser lika ofta som de honfärgade fåglarna. En ljus brun kärrhökhanne satt i en busktopp och var sedan ute och flög. Ett par sångsvanar landade i en av vakarna.
Uppe på berget söder om viken tog vi matrast i vårsolen, grönfinkar flög runt och sjöng och häger och skogsduva flög förbi. Vi lyssnade efter skäggmesar på vallen men utan resultat. Däremot fick de flesta se en av årets första sädesärlor som gick omkring ute på en revel.

Sedan gav sig de flesta av till Marstrand för att beundra den hane av praktejder som hållit till där i några veckor och fortfarande var kvar där. Bra avslut på en härlig vårdag.

Text: Stig Fredriksson
Bild: Stig Fredriksson