GOF har öppet hus på Ekliden söndagen den 30 januari kl 10–14 med anledning av evenemanget Vinterfåglar Inpå Knuten. Då kan man prata fågelmatning med GOFs experter, titta på GOFs eget fågelbord och samtidigt ta en fika eller en varm korv. Adress: Södra dragspelsgatan 32 (mitt emot Frölunda kyrka).
Hemmavid kan du hjälpa till att räkna vinterfåglarna. Vintern har ju för andra året i rad varit osedvanligt hård i Västsverige, och det blir intressant att se om förra årets lite mer ovanliga resultat står sig även i år. Förra året ”vann” ju bergfinken i vårt område, med talgoxe som god tvåa. Även koltrasten höll sig väl framme. Hur blir det då i år? Frågorna är många: Finns det några övervintrande gärdsmygar kvar? Har rödhakarna klarat av den bistra vintern hittills?
Kampanjen Vinterfåglar Inpå Knuten är ett årligen återkommande evenemang som arrangeras av SOF – Sveriges Ornitologiska Förening – den sista helgen i januari. Från gryningen fredagen den 28 januari till skymningen måndagen den 31 januari går det bra att räkna dina vinterfåglar. Helgen är förlängd med fredag och måndag för att även skolor och dagis skall kunna delta.
Hjälp till fåglarna
Syftet med vinterfågelräkningen är att kartlägga de övervintrande fåglarnas utbredning i landet och också öka allmänhetens intresse för fågelskydd genom utfodring av de kvarvarande fåglarna under den bistra årstiden. Sen får man en fantastisk underhållning i trädgården på köpet!
Genom att hjälpa till med denna vinterfågelräkning ger man ett bidrag till fåglarna och deras skydd. Läs mer om hur det går till på http://www.sofnet.org/index.asp?lev=3893&typ=1. Bland deltagarna i Vinterfåglar inpå knuten lottas det både ut en kikare och flera böcker.
Alla kan delta
Vinterfåglar inpå knuten är en aktivitet som alla kan delta i och där alla på ett enkelt sätt kan bidra till miljöövervakningen. Genom räkningen kan vi nämligen följa långsiktiga förändringar i den svenska fågelfaunan och ju fler som rapporterar desto säkrare blir slutsatserna som kan dras.
Varje bidrag är viktigt! Man behöver verkligen inte vara ett fågelproffs för att delta. Det viktiga är inte att hitta de ovanliga arterna utan att räkna de vanliga fåglarna och på så sätt kunna följa trenderna.
Så här gör man när man räknar fåglarna:
1. Räkna exempelvis under en timme och skriv upp och rapportera det högsta sammanlagda antalet individer av varje art som ses vid ett och samma tillfälle. Till exempel om man först ser fem talgoxar, sedan tillkommer tre, så att det nu är åtta vid fågelbordet och en stund senare är det sex, så är det antalet 8 som ska rapporteras. Om man inte är säker på vilken art man ser så hoppa över den i rapporteringen eller fråga telefonjouren, se nedan.
2. Man kan också göra stickprov med jämna mellanrum under räkningsdagarna. Det som är viktigt är att man försöker använda samma metod varje år som man deltar.
3. Rapportera helst in resultatet av räkningen på www.sofnet.org/vinterfaglar. Om man inte har tillgång till internet kan skicka in resultatet till SOF, Stenhusa Gård, 380 62 Mörbylånga, antingen med den speciella rapportblanketten eller med ett vanligt brev eller vykort.
4. Om man har frågor kan man ringa 0703-22 23 45 mellan klockan 09.00 och 15.00 under perioden 25 januari – 31 januari. Frågor kan också skickas till info@sofnet.org.
Text: Gunilla Jarfelt
Bild: Stig Fredriksson