Vinterfåglarna – hjälp till att räkna dem!

Nu är det snart dags för den årliga fågelräkningen; vintern har ju för andra året i rad varit osedvanligt hård i Västsverige, och det blir intressant att se om förra årets lite mer ovanliga resultat står sig även i år. Förra året ”vann” ju bergfinken i vårt område, med talgoxe som god tvåa. Även koltrasten höll sig väl framme. Hur blir det då i år? Frågorna är många: Finns det några övervintrande gärdsmygar kvar? Har rödhakarna klarat av den bistra vintern hittills?

Kampanjen Vinterfåglar inpå knuten är ett årligen återkommande evenemang som arrangeras av SOF – Sveriges Ornitologiska Förening – den sista helgen i januari. Från gryningen fredagen den 28 januari till skymningen måndagen den 31 januari går det bra att räkna dina vinterfåglar. Syftet med kampanjen är att öka allmänhetens intresse för fåglar. Samtidigt ökas kunskapen om fågelfaunan vintertid och man kan på sikt följa trender av ökningar och minskningar bland våra övervintrande fågelarter. Fågelmatning hjälper samtidigt våra övervintrande småfåglar att överleva under en kritisk årstid.

Genom att hjälpa till med denna vinterfågelräkning ger du ett bidrag till fåglarna och deras skydd. Läs mer om hur det går till på http://www.sofnet.org/index.asp?lev=3893&typ=1. Bland deltagarna i Vinterfåglar inpå knuten lottas det både ut en kikare och flera böcker.

Text: Gunilla Jarfelt
Bild: Niklas Aronsson