Ledarlösa men inte rådlösa var vi nio GOF:are som lämnade Göteborg för att göra Halland osäkert strax före 11 på lördagen – som av ett under hade vi rätt antal bilar på plats.
Första anhalt blev inte helt oväntat Korshamn, Morups tånge. Korttålärkan som skulkande visat sig av och till på lokalen i tre veckor hade en riktigt social dag. Den promenerade helt öppet på stranden nära kanalen under de två timmar vi var där.
Men nu var det ju en vadarexkursion vi var på. Det var inga stora mängder av vadare, men vi fick ihop 11 arter och otroligt nog var det kustpipare och ljungpipare som var talrikast.
Nästa anhalt blev N Lynga. Där kom det först en sparvhök flygande. Sedan upptäckte vi en falk på långt håll. Den uppvaktades av en ruggande brun kärrhökshona. Falken gjorde en stor lov runt området för att slutligen slå sig ned på en sandbank så att alla kunde få studera den genom en tub. En pilgrimsfalk minsann! Men nu var det ju en vadarexkursion vi var på. Skärfläcka, skogssnäppa och drillsnäppa blev nya vadararter.
Galtabäck är ett måste på vadarexkursioner i Halland. Här var vadarna riktigt talrika. Mest frapperande var ljungpiparna som stod i klungor lite här och var. Större strandpipare stod utspridda mest överallt. Nya vadararter var brushane, enkelbeckasin, storspov och svartsnäppa.
Fågeltornsparkeringen på Getterön gav en havsörn som rörde om ordentligt bland fåglarna. Men nu var det ju en vadarexkursion vi var på och här såg vi en ung rödspov.
Killingatången visade upp mängder av vadare, men de flesta var på långa avstånd och inga nya arter noterades. Däremot såg vi en fiskgjuse. I gömslet kunde vi närstudera en ung rörhöna, en ung skäggmes, en ung vattenrall och en av dess föräldrar.
Mycket nöjda anträdde vi så återfärden mot Göteborg vid 19-tiden. Dagen bjöd på 20 vadararter och 72 arter totalt. Vädrets makter hade varit med oss hela dagen och inte en regndroppe föll på oss. I GOF klarar man sig alltid tillsammans med goda kamrater!
Anita, Evamaria, Inga-Lill, Ingvor, Johan, Lars Anders, Maj-Lis, Robert och Ulf.
Text: Evamaria Ferm
Bild: Evamaria Ferm