Amundön 16/8 2012

Sensommaren har nu inträtt och höstprogrammets första exkursion samlade 23 stycken förväntansfulla vardagslediga – sädesärlor, ungar och föräldrafåglar, pilade runt överallt på strandängarna denna soliga, varma förmiddag. De som kommit lite tidigare hade dessutom hunnit se ett antal gulärlor som tyvärr försvunnit någon annanstans när vi övriga anlände. Från bron över till ön, mot havet såg vi vitkindade gäss beta i gräset och några krickor och gräsänder sökte föda i viken ut mot havet.
Två ormvråkar kom så i långsam flykt rätt över oss. Åt andra sidan sågs kanadagäss och i den leriga viken spankulerade några vadare omkring. Tofsvipor och några gluttsnäppor uppgav de som hade tuben med sig.

Vi började vandra på stigen i Hästhagen på den vänstra sidan och stannade upp i god tid när vi närmade oss buskagen och den trädbevuxna delen av ön. Först fick någon syn på en buskskvätta och sedan var det plötsligt massor med tättingar som hoppade runt överallt. Här blev vi stående en god stund och såg grå flugsnappare, rödstjärtar, lövsångare och svartvit flugsnappare och ännu fler buskskvättor. Några ladusvalor sågs också här samt en stenskvätta och en ringduva.

Vandringen fortsatte en bit längre upp och vi avvek sedan från den breda stigen och gick in i skogen till höger. Efter ett tag kom vi fram till en vacker öppen glänta där skogen glesats ut. Här stannade vi till och såg några näpna nötväckor hoppa runt bland träden. Bofink, talgoxe, blåmes, kråka och
skata kunde också noteras på den här sträckan.

Nu hade vi nått fram till den bredare gångvägen på andra sidan mot Handikappbadet. Här finns det
ett uteklassrum där vi slog oss ned för en härlig fikastund i det varma solskenet. Sedan avslutades det med en stunds fortsatt fågelskådning på denna sida viken där vi kunde räkna in enkelbeckasin, mindre strandpipare, brushane, hela 15 småskrakar, ejder, havstrut samt några ytterligare gluttsnäppor.

Text: Gun-Britt Thor
Foto: Kennet Thor