45 personer samlades denna lite dimmiga dag för att under Lars-Olof Sandbergs ledning förhoppningsvis få höra rördrommen tuta; av deltagarna var en handfull med och ”vardagsvandrade” för första gången och ett tiotal hade aldrig förut besökt Hårssjön. Lars-Olof visade oss snart ett nyss färdigbyggt stjärtmesbo som satt i en björkgrenklyka.
Det var förvånansvärt stort, alldeles runt och med ett tydligt ingångshål vid sidan. En av deltagarna hade följt och fotograferat bygget och han kunde meddela att tre stjärtmesar hade hjälpts åt. Lars-Olof tillade att han förra året sett fyra stjärtmesar mata i samma holk. Intressant!
Lite längre fram längs vägen hördes från ett videsnår vid vattnet en ljudlig, lite nasal sång. Gruppens två ungdomar hävdade lågmält men bestämt att det rörde sig om sävsparv. Alla vi andra tvekade och framkastade olika hypoteser tills sent omsider fågeln kunde lokaliseras i en kikare och bestämmas till – sävsparv! Sedan hördes sävsparv lite varstans och ingen tvekade längre om ljudet.
Vid första utsiktsplatsen över sjön sågs häger, knipa, storskrak och två skäggdoppingar som spelade mot varandra med sjögräs hängande ner från näbbarna. Grågässen kacklade av och till i bakgrunden.
Vid fågeltornet var det fikapaus och artlistan fylldes på med trana och brun kärrhök. Här kunde nu rördrommens tutande höras mycket tydligt, men som vanligt var det ingen som såg den. Ett skäggdoppingpar kunde följas på nära håll vid boet där parning ägde rum. Undertecknad blev särskilt fascinerad av att se och höra den ena parten ute på vattnet skrika nästan som en gråhakedopping, dock med ett inte fullt så grislikt ljud.
En stor del av gruppen följde Lars-Olof fram till Sjödala, där en flock sädesärlor siktades. Den tidigare rapporterade lappugglan kunde dock inte ses.
Innan vi skiljdes åt för hemfärd sjöng en taltrast ihärdigt för oss från sin grantopp. Våren är åter på väg!
Text: Kerstin Thelin
Bild: Stig Fredriksson