Fågelskåda för en bättre värld den 7-14 december

Imorgon är det dags för vinterns skådarhöjdpunkt igen! Den 7-14 december arrangeras för andra gången Skådarhjälpen över hela Sverige, med syfte att under trevliga tävlingsformer engagera så många fågelskådare som möjligt att skåda för en bättre värld. Nytt för i år är att tävlingen förlängs med en helgdag till.

Tävlingen arrangeras precis som förra året i samband med Sveriges Radios stora humanitära satsning Musikhjälpen, och alla pengar som kommer in via Skådarhjälpen går direkt till Musikhjälpens insamling som i år riktar in sig på kampen att stoppa spridningen av hiv (som drabbar 6000 nya personer varje dag). Alla är förstås välkomna att vara med! Ju fler som är med, desto bättre och roligare blir det.

Så här går det till
Tävlingen är upplagd som en klassisk årskrysstävling, fast under en dryg vecka (åtta dagar, söndag–söndag). Skåda så mycket du kan under tävlingsveckan, och rapportera in alla dina fynd till Artportalen (välj syfte ”Skådarhjälpen”). Baserat på dessa rapporter kan man sedan följa tävlingens utveckling genom individuella topplistor för varje rapportområde (där man kan se hur man ligger till jämfört med övriga lokala skådare) och en kollektiv topplista där landets olika rapportområden matchas mot varandra.

Så här samlas pengarna in
Alla som deltar i Skådarhjälpen skänker under tävlingen en summa pengar som baseras på hur många arter man ser. Insamlingen sker direkt via en digital insamlingsbössa hos Musikhjälpen, så det är inga mellanhänder inblandade i hanteringen, utan varje krona går direkt dit den ska. Summan man bidrar med bestäms utifrån följande modell: ser man 1‒25 arter betalar man 25 kronor, ser man 26‒50 arter betalar man 50 kr, och så vidare i jämna 25-tal. Med tanke på att tävlingen genomförs i december innebär det troligen att de flesta som är med kommer att skänka 25–100 kronor, men vi hoppas förstås på en fin vecka i fält med goda möjligheter att nå högre än så för de som vill satsa på att nå en så hög artsumma som möjligt. Vill man får man givetvis skänka mer pengar än vad man skådat sig upp till, eller skänka pengar via Skådarhjälpens insamlingsbössa utan att skåda alls (till exempel om man representerar ett företag), men helst vill vi helt enkelt ha så många som möjligt av landets fågelskådare ute i fält. Vem vet vad det kan generera i form av spännande decemberupptäckter?

Följ med du också!
All information du behöver finns på Skådarhjälpens hemsida (www.skådarhjälpen.se). Följ gärna Skådarhjälpen på Facebook (facebook.com/skadarhjalpen) eller Twitter (twitter.com/skadarhjalpen) så missar du ingenting ‒ vare sig det gäller Musikhjälpenrallyt eller Skådarhjälpens nationella cykelrally på återkommer på nationaldagen nästa år. Då samlar vi precis som i somras in pengar till ett aktuellt fågelskyddsprojekt istället!