Färnebofjärdens nationalpark, mars 2022

soluppgång i Gästrikland

Varför åker man norrut mot vintern när våren är i antågande och snödroppar, krokus och tussilago lyser i vårvintersolen? Jo, när chansen är stor att man får se fåglar som man annars bara kan drömma om. Vitryggig hackspett, gråspett och slaguggla är ovanliga arter på våra vanliga utfärder till fågelrika marker i södra Sverige.

Med frusna tår och fingrar mötte vi kören av trumsignaler från större, mindre och möjligen vitryggig hackspett i gryningen tillsammans med rop från gröngöling och spillkråka.

Vitryggig hackspett

Allt i ett underbart vackert men grymt och kallt landskap. På gränsen till det riktiga Norrland under sakkunnig ledning av Stig Holmstedt, denna nestor av fågelguider, prickades den ena efter den andra av utlovade rariteter av. Sent på kvällen besöktes lokaler för sparvuggla och slaguggla.

Sparvuggla i en grantopp

Den duett som utspelades mellan Stig och slagugglan var obetalbar – Stig ropade ut den sjustaviga strofen: först två stavelser följt av en lång paus, sedan den femstaviga kadensen. Då ropade slagugglan de två första stavelserna som svar, gjorde en lååång paus och sedan kom resterande dova hoanden. Döm om vår förtjusning.

Stig Holmstedt leder gruppen till fina områden

Tack Manne Strömbäck och Jörgen De Jong, för väl arrangerad tur till nya för oss okända marker.

Bilder: Anders Nilsson, Manne Strömbäck, Kim Larsson och Annica Nordin

Text: Annica Nordin