Att sitta i Ekliden gula hus och betrakta delar av Anette Ungers magnifika fjädersamling medan vinterkölden knäpper i knutarna är inte illa. Hon har visat sina fjädrar flera gånger tidigare men jag har alltid haft förhinder. Idag var vi en begränsad skara, men där kan tio grader kallt med svår trottoarhalka ha avskräckt.
Hon samlar inte arter lika effektivt som resten av familjen men har ändå fått ihop fjädrar från 240 svenska arter. Letar aktivt gör hon inte, det har istället blivit så att de som vet vem hon är och som behöver hjälp hör av sig och delar med sig av fjädrarna. Det var extra påtagligt på den tiden många studerade pilgrimsfalkens byten utifrån små fjäderhögar. Hennes kunskaper kompletterade benforskarnas.
Anette inledde med att berätta om de olika fjädrarna, och visade hur vingpennor och stjärtpennor känns igen. Sedan radade hon upp ett antal vingpennor från falken Felix, legendarisk urfader från falkprojektet. Noggrant bokförda fällningsdatum visar att det kan ta bortåt tre månader innan vingens pennor är bytta, de byts en efter en allteftersom nya växer ut. Och fåglar är olika på många sätt, vid ett halländskt sparvhökrevir kom en annan hök 1975–1977, med helt annorlunda teckning på handpennorna än höken 1974. Sparvhök fäller fjädrar som går att leta reda på.
Vi fick sedan se ett antal exempel på fjädrar som skulle placeras på rätt art utifrån hennes samlingar. Det var i allmänhet lagom svåra exempel som vi oftast klarade av, men man förvånades över hur olika vadares, änders och gäss vingpennor är. Själv fick jag veta att de ugglefjädrar jag funnit vid Brobacka utanför Alingsås var från hornuggla, deras handpennor är mycket lätta att skilja från kattugglan vilken annars låg nära till hands.
Anettes textila intressen tar sig uttryck i ATC (Artist Trading Cards) av tygstycken som inte kan köpas utan tillverkas i små upplagor och byts med andra. Anettes ATC-kort har ofta fjädrar inblandade, inte helt förvånansvärt.
Trots att hon inte är en hårdkryssare vad gäller fjädrar är hon givetvis intresserad av att utöka samlingen; på hennes noggranna önskelista finns forsärla, kärrsångare, svart rödstjärt och storlabb. Skulle du hitta okända fjädrar – spara dem och ta med dem till nästa fjädervisning, missa inte den! Det kan bli en rolig överraskning, vem kan veta vad du har hittat? Just det, Anette, en av landets mycket fåtaliga fjäderskådare!
Text: Stig Fredriksson
Bild: Stig Fredriksson