GOF på Öland den 5-8 oktober 2023

Text: Carina och Jörgen Nordgren

Bilder: Iris Vannerlund, Manne Strömbäck och Kim Larsson

Vi var två förväntansfulla “gröngölingar” som anslöt till övriga 16 deltagare i GOF-gänget på Gustav Adolfs Torg en solig torsdagseftermiddag. Vi hälsade på vår chaufför Palle och vår ledare Berndt som redan innan vi lämnat centrala stan fått upp stämningen i bussen med sin energi och humor. Efter det sedvanliga matstoppet i Ljungby åkte vi vidare mot “Solen och
Vindarnas ö” för incheckning på STF Ottenbys Vandrarhem. Det skulle visa sig att Öland verkligen gjorde skäl för namnet, åtminstone vad gäller vindarna. Blåst fick vi i massor och jodå, efter fredagens tidvisa duggregn så visade sig solen också.

Vi insåg att det är väldigt tidig uppstigning som gäller dessa skådardagar och Berndt var tydlig med att 6.30 går bussen, alla dagar. Inga problem för det här gänget att passa tider så varje morgon rullade vi mot södra udden i mörkret och anlände strax innan den vackra soluppgången. Under färden mot udden kunde ingen undgå de enorma flockarna av prutgäss som lyfte i samma stund som bussen körde förbi.


Södra Udden bjöd direkt på en sen bivråk som drog över våra huvuden. Det var full rulle i buskagen under den tidiga morgonen, främst med alla små fina kungsfåglar men även gransångare som sökte lä i snålblåsten. Flockar av berg- och bofink strök över våra huvuden. Eftersom Berndt gjort så bra reklam för de berömda nybakade wienerbröden som stod klara kl 9.00 på Fågel Blå så fick det självklart bli så, hänga på låset varje dag och få en skön värmande fikapaus innan avfärd till nästa ställe.

Det var ett tappert gäng som ihärdigt kämpade på i blåsten under de tre dagarna och vi besökte ett flertal lokaler. Slutresultatet blev totalt 121 arter. Det största antalet under de senaste fem åren när det gäller höstresan till Öland. Fjällvråkar dominerade stort bland rovfåglarna liksom sparvhök, ute vid Södra . När det gäller prutgässen så var det de stora volymerna som överraskade. “Jag har aldrig sett så många tidigare” menade Berndt. De i gänget som hade fokus ut mot horisonten såg bl.a. sjöorre, smålom,storlom, svärta, tordmule, alfågel och sillgrissla.Vi spanade intensivt efter rapporterad rödhalsad gås, nötkråka, kungsfågelsångare och en eventuell taigasångare, dock utan framgång.

För oss två nya entusiaster var det kul med flera arter som vi inte sett tidigare, till exempel turkduva, rapphöna, brunand, bergand, varfågel, brunglada, bivråk och dvärgbeckasin. Den vackra dvärgbeckasinen fångade allas intresse då den stannade länge vid strandkanten och visade upp sig. Och inte att förglömma en fin kentsk tärna som stod och vilade sig, mitt i en flock av skärfläckor.

Det var härligt och nästan lite kontemplativt att stå i lä bakom Fågel Blå på morgonen när solen började värma och betrakta skådespelet över ängarna. Stora sjöfågelsträck över havet som böljade fram, i vattenbrynet några vadare som spatserade omkring och i luften flera fjällvråkar, rödglador, sparvhökar och någon pilgrimsfalk avvaktande på marken lite längre bort. Några såg en jorduggla komma insträckande och landa nära stranden. En magisk morgon.

Vi kommer inte ihåg namnen på alla fågellokaler men Manne & Co hade lagt upp en daglig, väl genomtänkt rutt. Vi sökte bland annat efter kornsparv och stäpphök.Vi fick se flera kornsparvar vid Gräsgård/Råbäcken, de visade upp sig så fint på en av Ölands alla karaktäristiska stenmurar. Som bonus låg tre små rapphöns och hukade sig i åkerfårorna bredvid. Jättefina, tyckte vi. Stäpphöken höll sig undan.

Vid ett tillfälle gick ett larm, en dvärgsparv fanns i en buske vid “Sibyllas jaktstuga”! Vi och många, många fler skyndade dit. Stämningen på plats var förväntansfull. Vem hade sett? Var är den? Någon som hade fotat? Alla stod tålmodigt och spanade. Tveksamheten växte, var det kanske “bara” sävsparvshonan, den som hoppade ut och in ur buskaget som hade setts? Vi enades om att så var fallet och drog vidare. Fredag och lördag avslutades med en god middag på restaurang. Vi njöt av Drottning Ödas tjälknöl och Fågel Blås öländska lufsa. Vid hemkomsten till vandrarhemmet samlades vi varje kväll för en artgenomgång under ledning av Manne. Det blev en trevlig stund och perfekt avrundning av dagen.


Det var en mycket trevlig resa med ett fantastiskt gäng och väldigt bra ordnat av Berndt med flera. Stort tack till Manne, Jörgen och Anders som planerade dagsrutterna och som så generöst delade med sig av sin mångåriga erfarenhet.

Vi ser fram emot fler spännande resor och exkursioner!
Carina och Jörgen Nordgren