Södra fjällen 8-11 juni 2023.

GOF har tidigare gjort resor till fjällen, bland annat till Abisko och Stekenjokk. Men det var många år sedan, så nu var det verkligen dags att återigen dra norrut. Målet för resan var södra fjällvärlden i Dalarna och Härjedalen. Tidsschemat var väldigt tajt då nästan två av de fyra dagarna var resdagar till och från fjällen. Väl medvetna om detta hade våra exkursionsledare noga förberett upplägget för maximal fågelmässig utdelning.

Hela GOF gänget, gånger två!

11 entusiastiska deltagare fördelat på 4 bilar startade från Göteborg kl 7 på morgonen den 8:e med drygt 7 timmars körtid till Fulufjället som dagens destination. På vägen dit gjorde vi ett kort skådarstopp vid Brosjön strax norr

om Säffle. Där lyckades vi bland annat få syn på två svartsnäppor, fiskgjuse och en räv som snyggt visade upp sig.

Njupeskärs vattenfall i Fulufjällets nationalpark

Väl framme vid Fulufjällets nationalparksentré käkade vi en god middag. Vi gick sedan direkt till naturum där det skulle finnas lavskrikor. Vi behövde inte vänta länge förrän några kom fram och högg in på den medhavda falukorv specifikt ägnad åt detta tillfälle.

En av de två lavskrikor vi såg

Jaktfalk var en av målarterna för resan och hade tidigare år häckat vid Njupeskärs vattenfall, vilket med sina 93 meters fallhöjd är ett av Sveriges högsta vattenfall. Vi vek in på jaktfalksleden mot vattenfallet och vandrade i gammal fin skog prydda med silvergrå och spiralvridna torrakor. Väl framme började vi att spana utmed klippvägen. Ingen jaktfalk syntes till, men efter en stund lyckades vi i alla fall hitta boet där den tidigare hade häckat. Strax nedanför vattenfallet dök en forsärla upp som snart visade sig vara en gulärla, och på tillbakavägen såg några av oss en stenfalk som vid närmare granskning var en tornfalk – två bra exempel på vad förväntningarna på en viss art i viss miljö kan ha för artbestämningar.

Åter till naturum där vi träffade på Stockholms ornitologiska förening på sin årliga södra fjällentur sedan 20 år tillbaka. Det började bli sent och vi begav oss till STF-boendet Fulufjällsgården i Mörkret, där det alldeles i närheten skulle finnas en lokal för järpe. Med hjälp av en järppipa försökte vi locka fram den, men ingen järpe hördes eller syntes till.

På morgonen dag 2 gjorde vi ett nytt försök på järpe, dock utan resultat. Vi begav oss till Brottbäckstugan vid Fulufjället där det bland annat skulle finnas orrar, och några av oss lyckades faktiskt se flygande orre. Bland andra arter kan nämnas skogssnäppa, grönbena, buskskvätta och en död fjällämmel. Därefter åkte vi norrut till Nipfjället där vi åter träffade på Stockholmsgänget. Vi fick rätt så omgående syn på fjällpipare som tyvärr hade benägenheten att trycka mot marken så att man bara såg halva fågeln. Vi tipsade stockholmarna om Fjällpiparen som strax därpå tipsade oss om en fjällripa som visade sig betydligt bättre än piparen.

Några av de fina fåglar vi såg på Flatruet. fjällabb, smålom och brushane

Efter Nipfjället drog vi vidare mot Flatruet där vi tillbringade något mer tid än planerat på grund av att vägen över Mittåkläppen var avstängd. På Flatruet sågs spelande kungsörnar, lappsparv, alfågel mm. Vi fick även superfina obsar på smålom, brushanar, smalnäbbade simsnäppor samt fjällabb. Där träffade vi även på Göteborgsskådaren Leif Jonasson som tipsade oss om andra fågellokaler i området. Efter incheckning i våra stugor och middag i Funäsdalen återvände vi till Flatruet på kvällen för dubbelbeckasinspel. Det gjorde även Stockholmsgänget, Leif och ytterligare några skådare, vilket resulterade i en mindre folksamling på spelplatsen. Där fanns också två (stackars!) ambitiösa skådare i gömslen som således var omringade av skådare som stod helt öppet. Det visade sig snart att beckasinerna från vår position var väldigt svåra att få syn på, då de gömde sig i buskagen. När vi senare flyttade oss något västerut visade de sig betydligt bättre.

Dubbelbeckasin spelar i skymningen

Dag 3 inleddes åter på Flatruet med hopp om att få syn på lappsparv och blåhake, som tyvärr inte ville visa sig. Vi åkte vidare till Storsjön öster om Ljungdalen där vi fick ytterligare några arter på listan såsom dvärgmås, storlom och svarthakedopping, varav den senare bjöd på riktigt fina närobsar. Med hopp om att få syn på främst ringtrast åkte vi till Torkilsstöten där det blev en smärre bergsbestigning delvis i snö. Ringtrastarna uteblev men vi belönades istället med vacker utsikt, två blåhakar och fina fjällblommor såsom purpurbräcka, gullspira, fjällspira, krypljung och vintergröna. Vi styrde därefter norrut mot Kläppen och en två kilometers vandring till Kesusjön där vi fått tips om en “större ansamling” av blåhakar. Väl framme var det dock förvånansvärt tyst i buskarna, men på tillbakavägen syntes i alla fall en blåhake och strax innan parkeringen dök en tjäderhöna upp.

Blåhake

Under resan blev det en hel del åkande på grusvägar, vilket efter besöket i Kesudalen resulterade i att en av bilarna fick punktering. Ett reservhjul och en domkraft plockades fram och vi började med gemensamma krafter att byta däcket, vilket inte var helt lätt. Då dök återigen Leif upp som utöver skådarkompetensen även visade sig ha viss däckbytarkompetens. Några av oss avslutade dagen med lite skådning norr om Tänndalen halvvägs mot Andersborg, en mycket vacker plats där kungsörnarna åter dök upp (dock oklart om det var samma kungsörnar som på Flatruet). Vi hade även fullt upp med alla trastar som flög fram och tillbaka mellan fjällheden och fjällbjörkskogen, mestadels björktrastar och ringtrastar. Efter ett tag påpekade någon det intressanta sambandet att de mörkare ringtrastarna syntes åt väster i motljus och björktrastarna i medljus, vilket fick en del att tvivla på ringtrastobsarna. Men till slut övertygades vi av ringtrastarnas existens utifrån de vita bröstpartierna på de annars mörkfärgade trastarna. Senare på kvällen fick några av oss även en riktig finobs av blåhake.

Efter drygt två lyckade skådardagar var det så dags för hemresa. Sammanfattningsvis kan sägas att vi inte endast hade tur med vädret med soligt och klart kanonväder samtliga dagar utan också såg nästan alla målarter för resan, d v s sammantaget en mycket lyckad resa! Dags att planera nästa resa norrut…

Blandade bilder från resan

Text: Jörgen de Jong

Bilder: Kim Larsson, Svante Prado, Anders Nilsson, Manne Strömbäck och Jörgen de Jong