GOF:s dag vid hallandskusten 1 mars 2020

Mars månad, och våren är kalendermässigt här, även om våren meteorologiskt redan kom i februari. Nu är de tidiga vårfåglarna på väg in över landet, och vad passar väl inte bättre att åka ut och möta upp alla lärkor, vipor och gäss?

Vi möttes upp vid Gustav Adolfs torg, där vi sedan tog buss söderut mot Halland. På vägen hämtade vi upp några deltagare, samt dagens exkursionledare, Calle Hagman. Det regnade en hel del och blåste mycket under resan ner. Planen var att börja vid Morups Tånge och gå ut till Korshamn för att leta vadare, snösparvar och berglärkor. Men när vi klev ur bussen insåg vi ganska snabbt att det nog inte var en så bra idé. Regnet öste nu ner och vinden greppade tag i allt och alla. Vi bestämde oss för att istället ta oss upp till fyren och söka lä bakom tallarna.

Regnet började efter ett tag att lätta och molntäcket lättade till och med lite grann på sina håll. I Brevik simmade det runt gravänder tillsammans med gräsänder och bläsänder. På ängarna gick två tofsvipor och en strandskata. Ut över havet drog det förbi en havssula, flera sjöorrar samt någon smålom. Vid två tillfällen kom fina flockar av strandskator som vi kunde höra spela på håll. Vårkänslor trots regn och rusk! Som om vädret hört våra tankar, drog en ny regnskur över oss.

När vi kände oss nöjda drog vi till Lis mosse, för att spana efter rovfågel, trots de mindre optimala omständigheterna. Men visst, vi fick triss i form av röd glada, pilgrimsfalk och ormvråk. Vi testade sedan att åka till de norra delarna. På vägen dit satt det en röd glada i ett träd precis vid vägen, till nöje för de som hann se den. På åkrarna fanns stora antal sångsvanar, någon knölsvan samt grågäss. Vi vände oss om och fick se två tranor spatsera vid ett skogsbryn. Möten med tranor är alltid trevliga, även om det gäller två eller flera tusen. Skurarna hade nu slutat, men vinden fortsatte att blåsa ihållande. Rätt så vindpinade tog vi oss in i bussen igen.

Efter ett kort stopp vid Utteros kom vi fram till Galtabäck. Vi gjorde ett nytt försök med allt vi hade hoppats på nere vid Morups Tånge. Vadarna gav bra utdelning; bland de nyanlända större strandpiparna kunde vi hitta en strandlöpare samt en kärrsnäppa. Det blev även hybridskådning, då vi fick syn på en korsning mellan en gräsand och stjärtand. En riktigt snygging! Vädret blev bara bättre och bättre och det började att spricka upp lite till. Detta verkade sånglärkorna känna av, då de började ta till med sin drillande sång. Som man har längtat efter dessa mästersångare!

Avslutningsvis tog vi oss till Getterön. Vi var väldigt ivriga att få in kustsnäppa som hade setts tidigare under dagen. Omgående kunde den hittas tillsammans med några strandskator, och upptäckaren belönades med en stor kram. Till slut kom solen fram och lyste upp eftermiddagen. Den verkade muntra upp tosviporna, som plöstligt började spela med sin akrobatik och kvidande läte. Det känns så länge sen vi fick se och höra detta senast! En brunand, två havsörnar samt några krickor fick sätta punkt för dagens exkursion och vi åkte nöjda hemåt.

Hittar ni kustsnäppan? 🙂

Totalt 45 personer deltog idag, och vi skrapade ihop totalt 57 arter. Inte lilla utifrån dagens väder. En trevlig dag i gott sällskap! Tack Calle Hagman för denna exkursion!

Text: Filip Jansson
Bilder: Kim Larsson