Förmiddagsexkursion -Torslandaviken 24 maj 2020

Solen kom fram efter några timmar.

Torslandaviken är Göteborgsområdets förnämsta fågellokal, så låt er inte avskräckas av den industriella omgivningen eller det skrot och annat skräp man ser på en upptäcktsfärd runt viken. Potentialen för detta område är enormt och jag ser små förbättringar hela tiden, men nu till dagens exkursion! 😊

Fokuserad spaning

Redan några dagar innan planerat datum, så såg väderprognosen inte så värst bra ut, ihållande regn. Men något som jag har lärt mig är att väder spelar mindre roll, fåglarna finns ju runtomkring oss , oavsett väder.

Fågelguide var Christer Fält, och förutom undertecknad så var det två till tappra deltagare ( Kim och Ulf) som slöt upp kl 05:00 vid det gamla modellflyget.

Redan vid vårt första stopp vid vadarstranden, så hade gruppen glömt av regnet då Christer ropar ut att den svarthuvade måsen står mitt ute på stranden. Detta blev en bra början då inom några minuter så hade vi också hittat en mosnäppa och en spovsnäppa. Några andra exempel på arter vi hittade var: Härmsångare, kärrsångare och törnskata. Totalt fick vi ihop 71 fågelarter på 6.5 timmarna turen pågick.

Svarthuvad mås på vadarstranden – Torslandaviken

Den största nackdelen med regnet var nog att Christer hade en plan om att försöka visa lite olika fjärilsarter, men detta blev svårt då regn inte är fjärilars älsklingsväder. Istället så tittade vi på lite växter undertiden vi gick runt viken. Jag själv tyckte det var roligt att vi hittade alla blommor i Evert T fina visa Sjösalavals: Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Bildbevis bifogas! 😊

spovsnäppa

Vi tackar Christer Fält för hans engagemang, kunskap (både i pedagogik och i naturkunskap) och vi ser redan nu fram emot nästa tur i Torslandaviken.

Hoppas vi ses på någon GOF aktivitet!

Manne Strömbäck