Äntligen var det dags för en ny GOF resa!
Som inför alla GOF-resor så är dagarna innan vi åker spännande, då kommande väder påverkar en del. På vissa turer spelar vädrets makter mindre roll, men just den här exkursionen, då planen nästan alltid är att avsätta en ansenlig stund vid Skanörs Ljung, kan en sol-dag bli helt underbar. Förra årets resa blev en oförglömlig upplevelse, så man vet vad bra förutsättningar kan innebära, och när vi åkte ut på fredag morgon så lovade SMHI bra väder!
På vägen ner kom det ett larm om en ung aftonfalk, detta var perfekt då vi redan hade planerat att ta vårt första stopp vid Krankesjön och Silvåkratornet. Alla deltagare på resan fick möjlighet att bekanta sig med den här graciösa fågeln, då den här individen var mycket orädd. Den flög runt och kom och landade precis bredvid alla tillresta skådade.Vilken bra start på resan!
Krankesjön bjöd på ett gäng ägretthägrar, några skräntärnor + en ganska bra utdelning av andra fågelarter som tex en havsörn, massor av snatteränder, bläsänder, två fiskgjusar, törnskata och en spillkråka mm.
Vid Vombsjöns utlopp så hade vi alla knappt hunnit ur bussen innan Svante ropar ut att han ser en kungsfiskare sittandes ute på en sten, det visade sig vara två individer som tog till flykten och försvann upp efter ån. Bra att nästan alla i gruppen hann se en skymt av den lilla blåa fågeln.
Lördagen började som traditionen bjuder ute på Nabben. Det var varmt och nästan vindstilla och vi fick flera bra obsar på lite olika vadare, småtärna, kentsk tärna mm. Dock så började ganska snart moln att dra in. Och efter att gruppen uppmärksammat fem tromber så öppnade himlen sig. Förutom att vår utrustning blev dyblöt så blev resultatet bara en halvtimma längre frukost. Ingen skada skedd!
GOF:aren Josefina Pehrsson arbetade den här hösten som ringmärkare vid Falsterbo fågelstation, så vi tog så klart en sväng förbi. Vi fick en trevlig fågelvisning av några tättingar.
Skanörs gamla soptipp gav bland annat en familj svarthakade buskskvättor.
Vädret blev bättre och Skanörs ljung blev en trevlig stund med nya arter så som brun glada, gök, ett gäng bivråkar, mindre hackspett, pilgrimsfalk och en stenfalk.
Vi fick sen ett tips om några småfläckiga sumphöns som hittats inte så långt borta. Detta gjorde att vi tog en avstickare till ”Hålan” vid Foteviken. Här letade vi ca 45min innan vi döpte om sumphöna till sunkhöna och gav upp och drog vidare.
Dagen till ära så hade Anna Lena lyckats att fixa så att vi fick tillgång till en passande lokal för vår dagliga artgenomgång.
Söndagen startade med en varm, vindstilla och solig morgon ute på Nabben. Med lite hjälp från de två ”professionella fågelskådarna” (avlönade av Naturvårdsverket) fick vi möjlighet att lägga till lite mer arter på vår artlista som fjällabb, kustlabb och svarttärna. Själva upptäckte vi roskarl och spovsnäppa.
På vägen tillbaka stannade vi till vid fågelstationen och till allas glädje så fick vi möjlighet att titta på en fångad göktyta.
Det sista stoppet innan hemfärd var några timmar på Skanörs ljung. Då det var mycket bra förutsättningar så kom det mängder av fåglar som hela tiden flög över våra huvuden. Det är inte ofta man tröttnar på att se bivråkar och sparvhökar. Runt lunchtid kom det ett larm på en mindre skrikörn ganska nära, och när det senare kom ett nytt larm från ”kanalen” så visste vi att nu var det smart att vara på alerten. Och visst, efter några spännande minuter så ropar Kristoffer: Där är den! Detta blev en riktig höjdpunkt på en superrevlig resa.
brun glada. Foto Manne Strömbäck mindre skrikörn, Foto: Manne Strömbäck
Vi slog förra årets rekord som löd:132
På våra tre dagar i Skåne hittade vi hela134 fågelarter!
Ett superstort tack till Kristoffer Nilsson som guidade oss med engagemang och kunskap genom både regn, åska och sol! Vi är många som ser fram emot dessa resor!
En stor fördel med GOF-exkursioner är våra deltagare och fågelguider, det blir en bra dynamik mellan nybörjare och erfarna skådare. Så tveka inte att åka med bara för att du kanske inte tittat efter fåglar så länge .
Också ett litet tack till Per Undeland som hade skickat med en bok som gick runt i bussen, såklart handlade boken om fågellivet kring Falsterbo.
Lite övriga bilder från resan:
Bivråkar brun kärrkhök 3 Roskarl sparvhök törnsångare