Halland 2/3 2014

Våren är här och sånglärkorna har anlänt! De är enstaka i Göteborgstrakten där de faktiskt är kommunfågel, trots att de är på fallrepet som häckfågel – men i Halland finns de kvar, vilket vi konstaterade på olika platser på vårens traditionella Hallandstur. Calle Hagman var van guide; för tjugoandra gången.
Vi hade en större buss än vi behövt, eftersom en del mässfall uppträtt. Vi satt alltså vanligen en och en, som goda svenskar. Annars är dessa resor också sociala evenemang, vi träffar många vi inte sett på en tid. Och efter en stund var vi igång och frågade varandra hur läget var och vad som hänt sen sist. Jaså, du är pensionär nu? Vad ska man köpa för tubkikare? Vi rävar som varit med några år tipsar om att det kan vara bra att leta bättre begagnat som alternativ till billigare nytt. När vi lämnade Getteröns naturcenter för hemfärd hade hon skaffat en begagnad gedigen tubkikare för ett hyfsat pris.
Fåglar blev det också, vårfåglar av skilda slag: flockar med vipor och strandskator, gott om gravänder, spelande storspov och översträckande trädlärkor. Dessutom en del celebriteter och ovanligheter, som sig bör på en bra vårutflykt. Svart rödstjärt, en vacker gammal hane, visade upp sig på piren vid Galtabäck. Vitvingad ungtrut poserade i det grunda vattnet vid Träslövsläge. Vattenpiplärkan fann vi vid Sjätte vik på Getterön, vi gick, den flög, vi gick, den flög, men vi gav oss inte trots lite duggregn. Och den kanske mäktigaste upplevelsen: en ung jaktfalk som hade fångat en kråka, den flög sedan och satte sig på en sten ute vid stranden. Stor och kraftig, duvhökliknande med mustaschstreck. Kråkorna var mycket upphetsade och mobbade falken eftertryckligt, men gav sedan upp.
Berndts fenomenalt precisa snirkling med bussen ner till Träslövsläges hamn förbi skyltar och trafikspeglar skall vi länge minnas. Han önskade sig därefter starka nötter och choklad för att hålla sig vaken på vägen hem. Det tycktes gå bra ändå. Och Calle har blivit pensionär och lär sig spela banjo. Det kanske kan bli lite annorlunda underhållning på kommande Hallandsresor? Mycket får man vara med om på en GOF-resa.

Text: Stig Fredriksson
Bild: Freddy Persson