Mönster 13/10 2011

Vi träffades klockan 9.00 i Frölunda för att samåka till Mönster, längst ut på Onsalahalvön, denna kalla men underbart vackra torsdagsmorgon – när vi trekvart senare stod vid Mönsterparkeringen var himlen full av hundratals ringduvor. Det verkade ju lovande! Vi började vandringen genom skogen, som var mycket tyst denna morgon, det enda som hördes var en rödhake.
Väl ute vid lotsutkiken på själva Mönster kunde vi ganska direkt se storskarv, havstrut, gråtrut och ganska många ejdrar som låg ute i vattnet. Efter en stund fick vi se en majestätisk havsörn som flög långt ut åt sydväst. Öster om oss, in mot Kungsbackafjorden, fick någon se något vi trodde var tranor men det visade sig att det var 12 st hägrar som gjorde lite akrobatiska övningar innan de landade. På skäret nedanför oss stod det ett gäng storskarvar som vi studerade för att se om vi kunde urskilja någon toppskarv men utan framgång, däremot lyckades en deltagare få syn på två mindre fåglar som stod på utsidan skäret och som, efter lite studier, visade sig vara skärsnäppor. Efter lite om och men lyckades alla se åtminstone en av dem. Dagen fortsatte ganska lugnt med några grönsiskor, bergfinkar, ängspiplärkor, domherrar och sillgrisslor, varav en låg och vilade utanför skäret.
Längs promenaden tillbaka tog undertecknad med sig sex kvinnor för att titta på den ytterst sällsynta ormbunken; hjorttunga, som har en av två växtplatser i Halland just här på Mönster. Enda övriga stället i Sverige där den växer är på Gotland. Halvvägs på den tuffa extravandringen (klättringen) fick vi se tre forsärlor som rastade på klipporna och en storskrake som blev rädd för oss och flög iväg. Efter att ha studerat hjorttungan gick vi tillbaka mot stigen och kunde studera forsärlorna lite bättre när de satt på några klippor i solen. Vid Kyrkefjällsdammarna, som man går förbi, kom det en hel flock orädda svartmesar och på håll hörde vi en talltita och kungsfåglar.
Totalt såg vi 37 arter plus ett par osäkra (eventuellt en obestämd labb och havsula väldigt långt ut).
Nu var denna första vardagstur till Mönster till ända och jag tror att alla var mycket nöjda med turen, mycket tack vare det underbara höstvädret.

Text: Simon Bäck
Bild: Simon Bäck