Slottskogen 3/6 2010

Vi träffades i Slottsskogen vid lilla dammen, ett gäng på 32 stycken vardagslediga – detta för att gå en runda, skåda fåglar och kanske hitta någon ovanlig liten pippi.

En solig och fin dag, lite kallt i vinden men vad gör det när solen skiner. Vi började med att gå runt lilla dammen, där vi såg rörhöna med ungar, och en smådopping som låg inne i vassen och skyddade sina ungar. Skrattmås, fiskmås, gräsand, koltrast, gråtrut, blåmes, tamduva, ringduva, skata och en sjungande bofink noterade vi.
Sen fortsatte vi mot backen vid Plikta för att se om vi kunde upptäcka brandkronad kungsfågel som höll till i granen för tre år sedan. Granen har nu dött men det beror nog inte på kungsfågeln. I stället fick vi höra en trädgårdssångare sjunga fint för oss. När vi sedan gick ner mot hästhagen så fick vi bevittna hur en trädkrypare blev bortjagad av en talgoxe.
Framme vid hästhagen fick vi se ladusvalor som hämtade byggmaterial till sina bon. Detta är en ny häckfågel i Slottsskogen, den bor inne i hästarnas nya stall. Sakta gick vi ner till Azaleadalen där vi stannade och fikade. Några av oss hörde svarthättan sjunga. När vi fikat färdigt gick några av oss och tittade på bikupan som finns längst upp i Azaleadalen, där vi fick berättat för oss hur finurliga bina är och hur deras samhälle fungerar.
Några gick vidare ner i dalen och tittade på alla fina azaleor som inte riktigt stod i full blom men ändå så vackert. Där såg vi även rödhake, ringduvor, björktrast, blåmes och tornseglare.
Vi promenerade vidare ner mot säldammen, i dammen ovanför såg vi en kniphona med tre ungar.
På väg sen mot stora dammen såg vi även två större hackspettar som höll till vid sitt bo.
Kul att det kom så många för detta var ju sista vandringen före sommaruppehållet.
Vi önskar Er alla en trevlig sommar så ses vi till hösten igen.

Text: Jan Krantz
Bild: Stig Fredriksson