Svartedalen 19/5 2016

Nära Göteborg ligger det stora vildmarksområdet Svartedalen, men många har ändå inte varit här så mycket; det är så stort och man vet inte vart man ska vägen. Denna vackra vårdag fick vi en perfekt introduktion av Kåre Ström som har ägnat mycket tid här och verkligen kan området. Vi gjorde en vandring från Ranebo, backe upp och backe ner, med vackra utsikter över små sjöar och gott om gammelskog med spillkråkehackade döda granar.
Tjäder lyfte framför oss och vi fann spillning av järpe. Vi såg inga vargar eller lodjur, men de finns här och om dessa visste Kåre att berätta. På många håll såg vi spår efter vildsvin.
Fågellivet var inte överflödande rikt, så som det blir när man ger sig ut på skogsvandring mitt på dagen och många fåglar redan fått ungar. Lövsångaren var ett undantag, den fanns längs hela vägen och vi insåg hur det kommer sig att den är en av landets mest talrika fågelarter. Dessutom sjöng några svarthättor och bofinkar, samt en vardera av koltrast, talgoxe, rödhake, taltrast, gärdsmyg, kungsfågel, nötväcka. Ett korppar flög över och fiskgjuse sågs högt i skyn. Drillsnäppa lyfte vid Hinnersvatten och på en udde i St Holmevatten vilade ett par av kanadagås. Vid ett av de talrika ödetorpen mitt inne i skogen fanns häckande svartvit flugsnappare.
Tidig morgontur kan rekommenderas den som återvänder, men efter denna vandring vet vi 34 vardagsvandrare vart vi kan ta vägen för att börja bekanta oss med detta stora skogsområde.

Text: Stig Fredriksson
Bild: Stig Fredriksson