Sexton förväntansfulla GOF-are i två minibussar samlades vid byggkaoset på Åkareplatsen för att bege sig till de småländska bygderna; efter att ha hämtat nyckeln på Preem i Värnamo lämnar vi civilisationen för att idka friluftsliv på Svänö, en gammal gård belägen på en ö i norra delen av Store Mosse nationalpark.
Efter att ha installerat oss i det rymliga huset och grillat över eld vid grillplatsen under härligt morkullspel, går vi ut i skymningen till kanten av Häradsösjön för att kanske få höra dvärgbeckasinens märkliga spel. Men trots idogt lyssnande vill han inte låta sig höras denna kväll. I stället vandrar de som har ork ut till kanten av Kävsjön där vi lyssnar till nattläten i form av spelande enkelbeckasiner, tranor, storspov, rödbenor och grönbenor. På återvägen får dock exkursionsledarna, som dröjt sig kvar för att identifiera ett obestämt ljud, höra ett par spel av dvärgbeckasin ljuda över himlen.
Lördagen börjar med en promenad ner till Svänötornet innan frukost. Svänös egen gök gal och trastar och sångare stämmer in i kören. Vid tornet kan vi se både mindre och större strandpipare tillsammans med kärrsnäppor, brushanar, rödbenor, grönbenor liksom en gluttsnäppa. Skedänder, krickor och ett snatterandpar finns att se ute i sjön, liksom förstås tranor. Även gulärlor och sävsparvar ses. Efter frukost på Svänö börjar vi den cirka 13 km långa vandringen runt Kävsjön. Trädpiplärkorna avlöser varandra och grönbenornas spel utifrån mosskanten beledsagar oss under hela dagen, liksom tranornas rop. Vid Lilla och Stora tornet kan vi studera bruna kärrhökar och fiskgjusar som jagar över sjön. Från Naturum kan vi gå den nygjorda 1,3 km långa spångade leden över Stora Gungflyet, vilket blir en av dagens höjdpunkter. Massor av trollsländor och dussintals makaonfjärilar flyger fram över mosskanten. Plötsligt flyger en liten tätting upp framför oss och en blåhake visar upp sig i en liten dvärgbjörk några tiotal meter ut på mossen. Det känns nästan som vi var i fjällen! Kort därefter kommer två lärkfalkar flygande och började fånga sländor över oss, magnifikt! Även en buskskvätta gläder oss innan vi når fast mark vid Östra Rockne och vandrar norrut igen mot vårt hem på Svänö. Efter siestan tänder Barbro elden och fixar gemensam mat över öppen eld samtidigt som vi får fart på vedspisen i köket till disk- och kaffe-/tevatten. Dagens artgenomgång får vi flytta in till spisvärmen i köket eftersom mörka moln drar upp från sydväst och ett kraftigt regn börjar. Tyvärr gör detta även att kvällslyssningen får ställas in och vi kryper i stället i säng tidigt.
De som är morgonpigga innan frukost på söndagen, går egna promenader i kanten av mossen i det återigen fina vädret och lyssnar till orrarnas kuttrande och storspovarnas bubblande, innan vi packar ihop våra saker och lämna Svänö för denna gång. Längs den smala grusvägen från Svänö ser den första bussen en fin tjäderhöna vid vägkanten. Tyvärr flyger den bort mellan träden innan alla i den andra bussen hinner se den.
Vid 09.30-tiden anländer vi så till Fridsnästornet vid den fågelrika slättsjön Draven belägen söder om Reftele, där flera hundra par skrattmåsar häckar. Vi räknar även flera hundra grågäss och tranor och letar upp det par av svarttärnor som håller till i sjöns nordöstra del. En röd glada kommer majestätiskt glidande nära tornet, liksom flera bruna kärrhökar och en fiskgjuse. Vi kan se spelande brushanar på en tuva ute i sjön och tornseglare tillsammans med ladusvalor och hussvalor flyger över sjön. Vid Väcklingetornet, dit en grupp som inte fått nog av vandring går till fots, kan vi återigen studera två jagande lärkfalkar, en fågelart det inte går att se sig mätt på. De sätter sig till beskådande på staketstolpar och flyger runt nära oss utanför tornet. Dock får vi börja tänka på återfärden och efter matrast på det fashionabla Hestravikens Wärdshus är vi åter i Göteborg och skiljs på Heden efter två trevliga dygn tillsammans.
Text: Per och Barbro Björkman
Bild: Kerstin Hirmas