Klockan 10 träffades nästan 30 skådare vid Välen, denna centralt placerade fågelvik, som är välkänd av de flesta, men det var premiär för mig, eftersom jag är relativt ny i Göteborg.
Solen sken och det var riktigt varmt och skönt väder. Direkt kunde vi räkna in några arter, bland annat vitkindad gås, drillsnäppa, grönbena, kricka, knipa och efter en stund kom det en honfärgad buskskvätta och satte sig i en buske i vassen utanför fågeltornet. Efter att ha hälsats välkomna av Stig Fredriksson och fått dagens plan presenterad för oss skulle vi gå söderut mot mudderverket och precis då kom det en fiskgjuse och visade upp sig mycket fint över vattnet vid fågeltornet.
Från södra delen av kohagen har man bättre vy över vadarstranden och då kunde några av oss få en skymt av en gluttsnäppa och vi kunde studera unga tofsvipor på ganska nära håll. Det kom även en storskarv simmade, som verkade ha ätit för mycket så den inte kunde lyfta. Den ställde sig på vadarstranden för att smälta maten. Efter en stund hittade några skådare dvärgkanadagåsen som har hållit till vid Välen ett längre tag. Den låg och vilade med ett gäng vitkindade gäss. Den var ganska svår att få syn på när den låg och vilade men när den tyckte att det blev för mycket uppståndelse, och simmade iväg med de andra gässen, var det desto lättare, storlek som en vitkindad och teckning som en kanadagås.
Vid en gräsmatta med en del bord och bänkar valde vi att ta fika. Under fikat kunde vi fortsätta studera fiskgjusen som spanade efter fisk över vattnet och vi kom fram till att det var en äldre gjuse eftersom den hade ett tydligt mörkt ändband på stjärtpennorna som ungfåglar saknar. Ibland är det bra med kameror med teleobjektiv så att man kan titta på inzoomade bilder på fåglar i lugn och ro och jämföra med fågelboken …
Efter att vi hade fikat och jag hade tittat på lite fjärilar som trivdes på blommorna i den solbelysta sluttningen var jag tvungen att återvända hem medan resten fortsatte en bit till utan att se några större sensationer vad jag vet om …
Text: Simon Bäck
Bild: Stig Fredriksson