Ringmärkningen i Torslandaviken 2023

Peder Winding ringmärker och utbildar med entusiasm nya ringmärkare i Torslandaviken sedan 2022. I september 2023 ringmärktes mer än 1000 fåglar, i oktober med både höksångare och dvärgsparv. Han fortsätter utbildningen denna afton med många bilder och många spännande fakta.

Skärfläckans dag

Den 2 maj 2010 – då vårens fågelflyttning är i full gång och skärfläckan anlänt till Getteröns naturreservat – arrangeras för andra året i rad en stor fågelfestival på naturum Getterön. Förra året samlades över 1 600 personer på den allra första upplagan av ”Skärfläckans dag”.
Fortsätt läsa ”Skärfläckans dag”

Dragets historia i ord och bild

Många fågelskådare kan åka hur långt som helst för att få se en ovanlig fågel! På söndag den 3 december kl 18:30 berättar Niklas Aronsson om dragets historia på Naturhustoriska muséet i Göteborg.

Fenomenet att dra på arter har bara funnits i tre-fyra decennier. När Erik Asplund 1943 cyklade 15 kilometer till den värmländska grannbyn för att titta på en vit stork var det en riktig pionjärinsats. Nu har du chansen att uppdatera dina historiekunskaper. Skådaren och journalisten Niklas Aronsson berättar och visar bilder om hur draget uppkom, hur Club300 bildades, och spekulerar i vart raritetsintresset tar vägen i framtiden.

Föredraget ordnas av Göteborgs Ornitologiska Förening på Naturhistoriska museet klockan 18:30 nu på söndag.

Text: Niklas Aronsson

Kenn Kaufman på Getterön den 31/8 kl 19:00

Den amerikanske fågelskådaren Kenn Kaufman är idag en av USA:s mest kända ornitologer – och den siste augusti kommer han till Getterön för att prata om bl a fågelflyttning i nordamerika och europa. Kaufman är berömd och respekterad för sina fälthandböcker, sitt arbete inom naturskyddsorganisationer och som föreläsare, liksom han varit en mycket uppskattad guide och lett fågelresor till fem kontinenter. I USA uppfattas han av många som arvtagare till den legendariske Roger Tory Peterson.

Fortsätt läsa ”Kenn Kaufman på Getterön den 31/8 kl 19:00”