• Hur känner man igen en artrik skog med höga naturvärden?
• Vilka livsmiljöer behöver naturskogens fåglar för att klara sig?
• Vad kan man som skådare göra för att hjälpa dessa arter?
Fortsätt läsa ”Fågelskyddsexkursion i Sandsjöbacka”
Etikett: Fågelskydd
Fågelskåda för en bättre värld den 7-14 december
Imorgon är det dags för vinterns skådarhöjdpunkt igen! Den 7-14 december arrangeras för andra gången Skådarhjälpen över hela Sverige, med syfte att under trevliga tävlingsformer engagera så många fågelskådare som möjligt att skåda för en bättre värld. Nytt för i år är att tävlingen förlängs med en helgdag till.
Fortsätt läsa ”Fågelskåda för en bättre värld den 7-14 december”
Miljöpris till GOF
Kungsbackas kommun har utsett GOF till 2014 års miljöpristagare med nedanstående motivering! På bilden tar Morgan Johansson emot priset från Per Ödman, kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.
Fortsätt läsa ”Miljöpris till GOF”
Cykelskåda för ortolansparven den 6-12 juni
Nu är det snart dags – den 6-12 juni arrangeras för första gången Skådarhjälpens nationella cykelrally! Syftet är att under trevliga tävlingsformer engagera så många fågelskådare som möjligt att skåda in pengar till fågelskydd.
Fortsätt läsa ”Cykelskåda för ortolansparven den 6-12 juni”
Biotopafton nr 3 onsdag 23/11
Fåglarna är ju tydliga indikatorer på förändringar i miljön: Vi diskuterar under tre höstkvällar förändringar ? och möjliga orsaker till förändringarna ? i fågelutbredning och fågelbestånd i olika biotoper. Samt möjliga förbättringsåtgärder. I september hade vi skogen som tema med Leif Lithander som föredragare och i oktober var det våtmarkerna som var aktuella med Christer Johansson som föredragande.
Fortsätt läsa ”Biotopafton nr 3 onsdag 23/11”
Biotopafton nr 2 onsdag 2/11
Nu är Christer frisk och kommer till Ekliden för att prata våtmarksbiotoper på onsdag klockan 19.00 – hoppas ni har möjlighet att komma då.
Fortsätt läsa ”Biotopafton nr 2 onsdag 2/11”
Biotopaftnar/biotopcirkel
Fåglarna är ju tydliga indikatorer på förändringar i miljön: Vi diskuterar under tre höstkvällar förändringar – och möjliga orsaker till förändringarna – i fågelutbredning och fågelbestånd i olika biotoper samt möjliga förbättringsåtgärder.
Fortsätt läsa ”Biotopaftnar/biotopcirkel”
Fågelcentralen 21/10 2010
Denna veckas Aktiviteter för vardagslediga valde ett för många, men tydligen inte alla välbekant mål: Fågelcentralen på Hisingen! Den startade 1984 efter en utredning på Naturvårdsverket som visade, att det fanns behov av en avelsstation för pilgrimsfalkar – men inga pengar.
Fortsätt läsa ”Fågelcentralen 21/10 2010”
Kommunfåglar utsedda
Göteborgs Ornitologiska Förening har utsett kommunfåglar till samtliga sex kommuner inom sitt område, i och med detta tar föreningen ett viktigt initiativ i sitt fågelskyddsarbete.
Läs mer på GOFs hemsida under Fågelskydd – Kommunfåglar.
Text: Gunilla Jarfelt
Bild: Lars Lundmark
Fåglarnas mångfald, Anders Wirdheim
Föredrag av Anders Wirdheim tisdagen den 20 april kl 18.30 på Naturhistoriska: Fåglarnas mångfald – ett kvitto på hur vi lyckas med miljövården.
Fåglar är utmärkta som indikatorer på tillståndet i miljön. Dessutom är de lätta att studera och ”mäta” och det har ofta visat sig att åtgärder som görs för att bevara/gynna fågellivet även gynnar övrigt djur- och växtliv.
Fortsätt läsa ”Fåglarnas mångfald, Anders Wirdheim”